Online Eurokalkulačka:
SKK
SKK
EUR
EUR
Využite akcie, ktoré vám ponúkajú partneri portálu Globaldom.sk.

  Zobraziť všetky akcie

NAJNOVŠIE

Teleskopické Multi-krídlové brány.
Máte problémy s priestorom na odsuv Vašej brány ? Riešením je systém Telescopico multi-anta ...
Nové 4K IP kamery Dahua v rozlíšení 3840x2160 px.
Nové 4K IP kamery Dahua v rozlíšení 3840x2160 px. ...
Nové IP video vrátniky Dahua.
...

NÁHODNÉ

Bramac SOLAR
Solárny systém Bramac..... dodávka škridly Bramac a vykládka grátis nad 50tis SK výpočet s...
Biela Kuchynska linka
V cene je zahrnuté: biely korpus znacky EGGER U 113 , biele dvierka znacky EGGER U 113, pracovná ...
Domissimo 268
Montovaný dom Domissimo teraz za výnimočnú cenu 49.999 € s DPH za 98 m2 zastavanej plochy bez ...

PONUKA PRÁCE

PRÁCU PONÚKAJÚ

člen zásahovej motorizovanej hliadky
výkon práce v zásahovej motorizovanej hliadke na preverenie poplachového signálu na pripojených obje...
stavbyvedúci
Hľadáme pracovníka na pozíciu stavbyvedúci Platove podmienky dohodou po osobnom pohovore...
murár,obkladač
Hľadáme pracovníkov na pozíciu murár,obkladač Platové podmienky dohodou po osobnom pohovore ...

  Zobraziť všetky ponuky


PRÁCU HĽADAJÚ

Prace vo vyskach
Vykonavame vyskove prace pomocou horolezeckej techniky, natery, montaze roznych zariadeni, revizie n...
Montáž krovov striech
Hľadám prácu - montáž krovov a striech, mám niekoľko ročnú prax. Nastup možný ihneď. Len Košice a ok...
buracie prace
ponukam buracie prace s partiou ...

  Zobraziť všetky ponuky

ANKETA

Akým spôsobom ste financovali Vaše bývanie?

v hotovosti
50.5 2574(33%)

hypotékou
35.5 1817(23%)

bývam v podnájme
34 1709(22%)

iným spôsobom
34 1730(22%)

Hlasovalo: 7830

STAVEBNÝ TRH

stavebný trh

Zeleň nad hlavou

  « späť na úvodnú stránku

Nielen individuálna výstavba zdôrazňuje v súčasnosti ekologické hľadisko. Aj architekti nových administratívnych, priemyselných a rezidenčných objektov čoraz častejšie využívajú ekologické prvky.


Zelene v mestách ubúda na úkor priemyselnej a bytovej výstavby, dopravy, parkovacích plôch. Vo veľkomestách sa preto zelené strechy stávajú jednou z možností, ako udržať mestskú mikroklímu v rovnováhe.




Od kráľovnej Semiramis k dnešku
Dnes sa už nedá presne povedať, kto ako prvý prišiel na myšlienku vytvoriť zeleň na strechách. Za prvú zelenú strechu v histórii sa však podľa čiastočne zachovaných plánov a technológií považujú legendárne visuté záhrady kráľovnej Semiramis, vybudované v Babylone za vlády kráľa Nabukadnesara II. (605 – 562 pr. n. l.), ktoré patrili k siedmim divom starovekého sveta. V čase priemyselnej revolúcie, sa stal medzníkom vývoja rok 1867, keď bol vynájdený železobetón, ktorý umožnil ľahšie a jednoduchšie riešiť strešné plášte, umožnil bezpečnejšie uložiť vodoinštalácie a najmä, výrazne predĺžil životnosť konštrukčných prvkov striech i celých stavieb. Jednu z prvých strešných záhrad, kde sa použil železobetón, navrhol a postavil v roku 1887 architekt F. Hennebique na streche istého nájomného domu v Lombardii. Technológie, v súčasnosti používané v Európe, sú dielom prevažne nemeckých architektov.

Takmer všetky obchodné centrá a veľké administratívne budovy v západnej Európe postavené v nedávnej minulosti majú strešné záhrady, či už na úrovni terénu, alebo na vyšších poschodiach. K hlavným dôvodom ich budovania patrí zvýšenie podielu zelene v mestách a vynikajúce vlastnosti zelených strešných plášťov. Zeleň na strechách sa už objavuje i na obytných budovách, ale o niečo zriedkavejšie.



Hlavné výhody zelenej strechy
Zeleň na strešných konštrukciách má klimatickú, fyzikálnu, estetickú, sociálnu aj psychologickú funkciu. Vysoké budovy, asfaltové cesty a vydláždené plochy zvyšujú priemernú teplotu vo veľkomestách asi o 2 – 3 °C. Zelené strešné plášte zvyšujú životnosť stavebných materiálov. Tieto plochy dokážu nasať dažďovú vodu a zúžitkovať ju pre rast rastlín, čím sa znižuje množstvo vody, ktorá odkvapmi odteká do kanalizácie. Zelené strešné plášte sú aj izolátormi tepla. V lete sa teda miestnosti neprehriavajú a, naopak, v zime držia teplo a znižujú tým náklady na energie. Je dokázané aj to, že v dnešných časoch civilizačných ochorení je zelená farba zelene jedným z faktorov, ktoré obyvateľom miest pomáhajú zvládať stresové situácie.



Je zelená strecha neúmerne drahá?
Realizácia ozelenenej strechy vyžaduje viac finančných prostriedkov za dokonalú izoláciu, vyššiu prácnosť výstavby, vybudovanie vegetačných vrstiev a výsadbu rastlín. Podľa údajov nemeckých odborníkov sú tieto náklady v priemere o 10 percent vyššie ako na vybudovanie holej strešnej konštrukcie bez vegetácie. Cena založenia zelene na strešných konštrukciách sa odvíja aj od toho, či ide o zeleň na plochých alebo na šikmých strechách, či je zeleň intenzívna (vyššie trávy, letničky, trvalky, nízke a stredné kry alebo ide o zeleň extenzívnu (machy, lišajníky, rozchodníky, trávy, byliny). S typom ozelenenia súvisí aj náročnosť údržby. Vyššie náklady na vybudovanie zelenej strechy však kompenzuje fakt, že v nasledujúcich rokoch netreba strešnú konštrukciu a jej izoláciu opravovať. Ak realizácia všetkých vrstiev zvládnutá kvalitne, životnosť zelenej strechy vzratie až na hranicu životnosti celej stavby.



Vrstvy zelenej strechy
Zloženie zelenej strechy je takéto: vegetačná vrstva, filtračná a drenážna vrstva, ochrana proti prekoreneniu, oddeľovacia, klzná a hydroizolačná vrstva, ktorá je bežnou súčasťou konštrukcie všetkých striech. Pri realizácii zelenj strechy treba vždy použiť materiály neškodné k životnému prostrediu, znášanlivé pre rastliny, vhodné z hľadiska protipožiarnej ochrany a schopné zabezpečiť kvalitný rast rastlín. V prípade šikmých striech sa osvedčuje zloženie: živá zložka – vegetačné súvrstvie (vegetačný substrát, vegetácia) a neživá zložka – protisklzová vrstva, ktorá bráni zosúvaniu substrátu, geotextília, ktorá vďaka svojej štruktúre plní funkciu filtračnú i drenážnu, vlastný drenážny systém a ďalšie prvky (kvapková závlaha, zabezpečovacie prvky pre údržbu). Ak sa chcete vyhnúť problémom a náročnej údržbe, použite extenzívnu zeleň machovo-rozchodníkovo-bylinného typu, ktorá nevyžaduje intenzívnu údržbu.



Údržba šikmých zelených plôch
V rámci údržby je nutné zabezpečiť neustálu zálievku, kým sa dokonale prekorení vegetačná vrstva, postarať sa o odburinenie či odstránenie suchých a odkvitnutých častí rastlín. A, samozrejme, človek, ktorý sa o takúto plochu stará, musí byť nielen odborníkom na vegetáciu, ale musí mať aj zodpovedajúcu prípravu – horolezecké skúšky.

zdroj: www.stavebnictvoabyvanie.sk