Online Eurokalkulačka:
SKK
SKK
EUR
EUR
Využite akcie, ktoré vám ponúkajú partneri portálu Globaldom.sk.

  Zobraziť všetky akcie

NAJNOVŠIE

Teleskopické Multi-krídlové brány.
Máte problémy s priestorom na odsuv Vašej brány ? Riešením je systém Telescopico multi-anta ...
Nové 4K IP kamery Dahua v rozlíšení 3840x2160 px.
Nové 4K IP kamery Dahua v rozlíšení 3840x2160 px. ...
Nové IP video vrátniky Dahua.
...

NÁHODNÉ

FONTÁNA
Fontána -výtvarný prvok vo Vašom priestore. Návrh a výroba fontá na mieru. Návrhy fontán...
Biela Vstavana skrina
V cene je zahrnuté : biely korpus znacky EGGER U 113 ,biele dvere znacky EGGER U 113, štetinky a ...
Vodná stena
Navrhujeme a vyrábame vodné steny presne na mieru, podla požiadaviek Vášho interieru či e...

PONUKA PRÁCE

PRÁCU PONÚKAJÚ

tesár,pokrývač
Hľadáme pracovníkov na pozíciu tesár,pokrývač Platové podmienky dohodou po osobnom pohovore...
Spolupráca
Ponúkame spoluprácu zmluvným projektantom,elektromontážnym firmám a obchodným partnerom v regiónoch ...
sadrokartonista
Hľadáme pracovníkov na pozíciu sadrokartonista Platové podmienky dohodou po osobnom pohovore...

  Zobraziť všetky ponuky


PRÁCU HĽADAJÚ

Montáž krovov striech
Hľadám prácu - montáž krovov a striech, mám niekoľko ročnú prax. Nastup možný ihneď. Len Košice a ok...
Stavebno-technická podpora a poradenstvo
Činnosť PAP SK, s.r.o. je zameraná na stavebno-technickú podporu a poradenstvo. Rozsah možnej spolup...
stavebna spoločnosť
stvebné práce ,rekonštrukcie,hrubé stavby...

  Zobraziť všetky ponuky

ANKETA

Akým spôsobom ste financovali Vaše bývanie?

v hotovosti
50.5 2576(33%)

hypotékou
35.5 1819(23%)

bývam v podnájme
34 1713(22%)

iným spôsobom
34 1732(22%)

Hlasovalo: 7840

STAVEBNÝ TRH

stavebný trh

Interiér v drevenom šate

  « späť na úvodnú stránku

Interiér v drevenom šate


Drevo bolo vo všetkých historických etapách jedným z hlavných stavebných materiálov. Zmysel pre ekológiu a trend vyznávania prírodných materiálov potvrdzujú, že je vyhľadávaným materiálom i dnes. Jeho prirodzená krása ho priam predurčuje na využitie v modernom v interiéri.


Zariaďovanie interiérov smeruje k čoraz častejšiemu využívaniu prírodných materiálov. V nábytkárstve sa drevo uplatňuje vďaka harmónii technologických vlastností s jeho estetickou funkciou, ktorú okrem farby ovplyvňuje aj štruktúra jdnotlivých drevín. Vyvážene pôsobí spojenie dreveného nábytku s chladnými materiálmi, ako oceľ, kameň či sklo. Každá drevina má charakteristické vlastnosti, ktoré závisia od podmienok rastu stromu a miesta jeho výskytu.


Ľahké a ťažké drevo

Drevo rozdeľujeme do troch skupín. Ihličnaté drevo sa považuje za ľahké. Najpoužívanejšími ihličnanmi v drevárskom priemysle sú smrek, borovica, červený smrek a jedľa. Do kategórie listnatých drevín patrí javor, breza, buk, dub, jelša, jaseň, čerešňa, hruška, lipa, orech, topoľ. Charakteristickým znakom listnatého dreva je tvrdosť. Tvrdé dreviny s hustými vláknami majú dva až trikrát vyššiu životnosť ako mäkké dreviny. V súčasnosti je veľmi moderný nábytok z tropických drevín ako eben, mahagón, palisander, teak, bambus či wenge. Exotické dreviny majú vysokú hustotu, sú ťažké a trvanlivé. Ich pružnosť a pevnosť zaručuje životnosť nábytku 20 – 30 rokov. Platí pravidlo, že čím je drevina tvrdšia, tým lepšie sa uplatní aj v kúpeľni či v exteriéri, napríklad ako dlažba, obloženie bazénov, fasádny obklad, na terase, v záhradnej architektúre, na stavbu pergol a altánkov.


Odtieň vás prezradí

Určité druhy dreva musíte umiestniť na väčšiu plochu, aby vynikla ich sila, iné zapôsobia ako akcentujúci prvok i na mlej ploche v spojení s iným zariadením interiéru. Svetlejšie dreviny možno na rozdiel od tmavších moriť v širšej škále farebných odtieňov. Práve odtieň prezradí, či je váš nábytok nový a moderný, alebo ide o hit predchádzajúcich dvoch sezón. Pri výbere nábytku si všímajte, či je vyrobený z kvalitného dreva, bez vyhnitých sukov, trhlín, viditeľného napadnutia hubami a mechanického poškodenia. Nežiaduce sú i dutiny vyplnené živicou, tzv. zásmolky.


Čo je doma, to sa počíta

Našou najpoužívanejšou drevinou je smrek. Uplatňuje sa pri stavbe krovov, na vnútorné okná, stropy, zárubne dverí a pri výrobe nábytku. Borovica je druhou najrozšírenejšou drevinou. Borovicové drevo je vhodné na stavbu schodísk a na výrobu záhradného nábytku. Podobne ako smrek sa využíva aj jedľa, nie je však vhodná na výrobu nábytku, lebo sa nedá čisto opracovať.

Červený smrek sa dobre opracováva, najčastejšie sa z neho robia dvere, okenné rámy a obklady stien. Na zmeny klimatických podmienok a vlhkosť reaguje silnejšie ako ostatné dreviny buk. Jeho červenkastý farebný odtieň pôsobí upokojujúco. Vyrába sa z neho väčšina ohýbaného sedacieho nábytku. Nadčasovým drevom je dub, ktorý sa vyznačuje odolnosťou voči opotrebeniu, má výraznú kresbu a nenapúča. Jaseň má mnoho farebných odtieňov a štrukturálnych variantov, jeho drevo je elastické a odolné voči opotrebeniu. Medzi mäkké dreviny patrí jelša s červenkasto bielou až zlatočervenou farbou. Javor má svetlé drevo s veľmi decentnou kresbou. Drevo amerického orecha časom trochu stmavne, je však rovnako tvrdý ako európsky dub. Výrazná kresba orecha pôsobí veľmi harmonicky.


Nádych exotiky

Teakový nábytok je charkteristický vysokou kvalitou a jedinečným vzhľadom. Vyrábajú sa z neho stoličky, stoly, lavice a rôzne doplnky. Výrazná kresba wenge prelínajúca sa do tmavých a svetlých pásov často vytvára prekvapivé vzory. Jeho výhodou je aj dlhá životnosť. Domorodci v Afrike z neho vyrábali rituálne predmety a masky. Z bambusu sa vyrába široké spektrum nábytku od sedadiel, cez kreslá, stoly, stolíky, police, až po postele a skrine. Zo štiepaného bambusu sa zhotovujú rolety do okien a žalúzie. Doussie má neopakovateľný vzhľad, ktorý mu medzi ostatnými druhmi dreva priniesol prívlastok „kráľovské“. Nemá tendenciu zosychať ani praskať. Ak budete mať z tohto dreva stôl, bez obáv na ňom môžete servírovať kávu bez obrusu. Na jeho povrchu sa nevytvárajú škvrny. Na elegantnom vzhľade dreviny merbau sa podpisujú tmavo- a červenohnedé farebné odtiene. Vďaka svojej tvrdosti má široké využitie. V tabuľke tvrdosti drevín víťazí ipe, o čom svedčí druhý často používaný názov tejto dreviny, „železné drevo“. Poznáme ho aj pod názvom lapacho. Minimálne zosychá, má hladký povrch a nádhernú kresbu.


Solitér či zostava?

Záleží len na vás, či si vyberiete jednotlivé kusy nábytku alebo celé zostavy. Nábytkové solitéry pôsobia veľmi osobito, nie je však jednoduché dosiahnuť harmóniu v takomto interiéri, najmä ak je v ňom viac solitérov. Sektorový nábytok a zostavy, ktoré sa dajú zložiť, vytvárajú možno menej priestoru na osobitú prezentáciu, môžete sa však vyhnúť nepríjemnému pôsobeniu dreveného nábytku vo viacerých, navzájom nesúrodých odtieňoch.



Tabuľka tvrdosti drevín podľa Brinella kP/mm2


Ipe 65

Massaranduba 59

Bambus 58

Doussie 58

Merbau 51

Agát 48

Kanadský javor 47

Bangkirai 45

Hrab 42

Jaseň 40

Iroko 39

Buk 38

Dub 37

Americká čerešňa 36

Americký orech 35

Sibírsky smrek 35

Teak 35

Čerešňa 32

Javor 30

Breza 26

Jelša 25

Červený smrek 18


vytvorené v spolupráci s časopisom Dom a Byt