Online Eurokalkulačka:
SKK
SKK
EUR
EUR
Využite akcie, ktoré vám ponúkajú partneri portálu Globaldom.sk.

  Zobraziť všetky akcie

NAJNOVŠIE

Teleskopické Multi-krídlové brány.
Máte problémy s priestorom na odsuv Vašej brány ? Riešením je systém Telescopico multi-anta ...
Nové 4K IP kamery Dahua v rozlíšení 3840x2160 px.
Nové 4K IP kamery Dahua v rozlíšení 3840x2160 px. ...
Nové IP video vrátniky Dahua.
...

NÁHODNÉ

Bezdrôtové príslušenstvo Came séria Rio.
Bezdrôtové príslušenstvo pozostáva z riadiacej elektroniky, fotobuniek, majáku a citlivého re...
Sada audiovrátnika Bpt BAK 02 už od 89,- EUR.
...
Vodná stena
Navrhujeme a vyrábame vodné steny presne na mieru, podla požiadaviek Vášho interieru či e...

PONUKA PRÁCE

PRÁCU PONÚKAJÚ

sadrokartonista
Hľadáme pracovníkov na pozíciu sadrokartonista Platové podmienky dohodou po osobnom pohovore...
člen zásahovej motorizovanej hliadky
výkon práce v zásahovej motorizovanej hliadke na preverenie poplachového signálu na pripojených obje...
Pomocné pracovné sily
Na realizáciu Našich prác prijmeme: pomocné pracovné sily. požadujeme prax,spoľahlivosť,ochotu c...

  Zobraziť všetky ponuky


PRÁCU HĽADAJÚ

Obklady - dlažby, rekonštrukcie domov, bytov, bytových jadier, dekoračné práce, tapety, pláv. podlahy...
Ponúkame širokú škálu stavebných prác, ako sú obklady - dlažby, rekonštrukcie domov, bytov, bytových...
Plyn,Voda,Kúrenie
Ponukam stavebne prace:Plyn,Voda,Kúrenie Zámočníčke prace,Prestavba bytovych jadier. Plyn,Montáž p...
obchodny zastupca
pradaj produktov, kontakt s klientom a uzatvaranie zmluv s klientami. Potrebne vlastne auto, telefo...

  Zobraziť všetky ponuky

ANKETA

Akým spôsobom ste financovali Vaše bývanie?

v hotovosti
50.5 2575(33%)

hypotékou
35.5 1818(23%)

bývam v podnájme
34 1710(22%)

iným spôsobom
34 1731(22%)

Hlasovalo: 7834

STAVEBNÝ TRH

stavebný trh

Konštrukcia šikmej zateplenej strechy

  « späť na úvodnú stránku

Konštrukcia šikmej zateplenej strechy


Tradícia, funkčnosť i estetické hľadiská sú dôvodmi, pre ktoré sa šikmé zateplené strechy najčastejšie uplatňujú pri výstavbe rodinných domov i občianskych stavieb nielen v strednej a západnej Európe, ale vo vyspelom svete vôbec.


Šikmá strecha je stavebná konštrukcia, ktorá chráni vnútorné prostredie a je vystavená priamemu pôsobeniu poveternostných vplyvov. Z hľadiska sklonu sa za šikmé obvykle považujú strechy so sklonom od 0° do 45°. Šikmá strecha môže byť nezateplená alebo zateplená.

Najpoužívanejšie konštrukčné riešenie šikmej zateplenej strechy pri tvorbe obytného podkrovia pozostáva z hlavnej hydroizolačnej vrstvy, pomocnej montážnej konštrukcie, poistnej hydroizolačnej vrstvy, nosnej strešnej konštrukcie, odkvapového systému, tepelnoizolačnej vrstvy, parozábrany a výplňovej nenosnej konštrukcie.


Vrstvy šikmej zateplenej strechy

Hlavnou hydroizolačnou vrstvou je strešná krytina, ktorú môžu tvoriť povlakové (asfaltové pásy, plastové fólie), skladané tvrdé (betónová alebo pálená škridla, vláknitocementové segmenty, plech, dosky na báze polykarbonátu či skla) a skladané mäkké krytiny (asfaltový šindeľ, bitúmenová krytina). Krytina chráni jednotlivé vrstvy strešného plášťa a podstrešné priestory pred poveternostnými vplyvmi, najmä pred prenikaním vody, vlhkosti a vetra.


Pomocná montážna konštrukcia slúži na upevnenie krytiny. V prípade skladanej krytiny je ňou rošt, pri povlakovej krytine alebo asfaltových šindľoch sa používa debnenie.

Poistná hydroizolačná vrstvaumiestňuje sa medzi nosnú a pomocnú konštrukciu. Pri skladaných krytinách ide o difúznu fóliu na báze polyolefínu a pri povlakových krytinách či asfaltových šindľoch špeciálny podkladový pás. Funkciou poistnej hydroizolácie bezpečné odvedenie vody mimo strešnej roviny v prípade hnaných zrážok alebo pri poškodení krytiny. Umožňuje aj prestup vodnej pary do vetracieho priestoru medzi krytinou a poistnou hydroizoláciou. Chráni ostatné vrstvy strešného plášťa, vrátane tepelnej izolácie, pred zatečením a bezpečne odvádza kondenzát. Veľmi dôležitá je i jej funkcia vetrotesnosti. Poistné fólie so špeciálnymi vrstvami bránia prehrievaniu strešného plášťa v letných mesiacoch a znižujú prienik škodlivého elektromagnetického žiarenia. Poistná fólia môže do položenia krytiny plniť funkciu hlavnej izolačnej vrstvy (lehotu určuje výrobca tzv. UV-stabilitou).

Nosnú strešnú konštrukciu tvoria obvykle drevené krokvy príslušného prierezu.

Tepelnoizolačnú vrstvu tvorí materiál s ideálnym tepelným odporom, zvyčajne na báze minerálnych vlákien, polymérov (polystyrén, polypropylén či segmentov na báze tvrdeného uretánu), výnimočne aj penového skla. Tepelnoizolačná vrstva umožňuje dosiahnuť optimálny tepelný odpor strešnej konštrukcie a pomáha vytvoriť požadované tepelné podmienky v obytnom podkroví.

Parozábranu tvorí robustná fólia s veľmi nízkou difúznosťou, často pokrytá reflexnou vrstvou. Používajú sa aj tzv. kompozitné fólie na báze polyesterového vlákna s nepriepustným polyetylénovým povrchom. Parozábrana dokáže prepustiť len také množstvo vodnej pary, ktoré možno v strešnej konštrukcii bezpečne odvetrať. Obmedzuje prestup vodnej pary a tvorbu kondenzátu v tepelnej izolácii a zvyšuje životnosť nosnej drevenej konštrukcie, lebo bráni vzniku drevokazných húb. Parozábrana s reflexným povrchom odráža sálavé teplo späť do interiéru, čím sa znižujú energetické straty a zabraňuje prieniku škodlivého elektromagnetického žiarenia do interiéru.

Výplňovú nenosnú konštrukciu tvorí nosný rošt z dreva či plechových profilov, na ktorý sa upevňuje pohľadový prvok vytvárajúci obytný priestor v podkroví. Ako obklad sa môže použiť drevený profil, sadrovláknitá alebo sadrokartónová doska, kazeta z komprimovaného minerálneho vlákna, drevoštiepková doska i laminovaný drevotrieskový profil.

Dôležitým doplnkom každej šikmej strechy je odkvapový systém, ktorý odvádza stekajúcu vodu z celej plochy strechy. Tvoria ho žľaby, rúry a spájacie prvky z pozinkovaného, medeného, titan-zinkového plechu alebo plastu.

vytvorené v spolupráci s časopisom Dom a Byt