Online Eurokalkulačka:
SKK
SKK
EUR
EUR
Využite akcie, ktoré vám ponúkajú partneri portálu Globaldom.sk.

  Zobraziť všetky akcie

NAJNOVŠIE

Teleskopické Multi-krídlové brány.
Máte problémy s priestorom na odsuv Vašej brány ? Riešením je systém Telescopico multi-anta ...
Nové 4K IP kamery Dahua v rozlíšení 3840x2160 px.
Nové 4K IP kamery Dahua v rozlíšení 3840x2160 px. ...
Nové IP video vrátniky Dahua.
...

NÁHODNÉ

FONTÁNY
Návrh a realizácia-výroba fontán pre interier a exteriér. ...
KOVOVÁ SOCHA
Návrhujeme a vyrábame kovové sochy a interierové doplnky podla priamo na mieru Vášmu priestor...
Domissimo 268
Montovaný dom Domissimo teraz za výnimočnú cenu 49.999 € s DPH za 98 m2 zastavanej plochy bez ...

PONUKA PRÁCE

PRÁCU PONÚKAJÚ

Kariéra
Ak máte záujem o miesto v našej firme, píšte na info@aaanabytok.sk...
Pomocné pracovné sily
Na realizáciu Našich prác prijmeme: pomocné pracovné sily. požadujeme prax,spoľahlivosť,ochotu c...
murár,obkladač
Hľadáme pracovníkov na pozíciu murár,obkladač Platové podmienky dohodou po osobnom pohovore ...

  Zobraziť všetky ponuky


PRÁCU HĽADAJÚ

Montáž krovov striech
Hľadám prácu - montáž krovov a striech, mám niekoľko ročnú prax. Nastup možný ihneď. Len Košice a ok...
Renovácia fasady, eurookien, ochrana dreva, povrchové nátery dreva
Ponúkame služby poverhova uprava drevených domov, fasády, okná, úplné odstránenie pôvodného laku, na...
maliar
viac info na http://www.tatrastav.eu/praca ...

  Zobraziť všetky ponuky

ANKETA

Akým spôsobom ste financovali Vaše bývanie?

v hotovosti
50.5 2652(33%)

hypotékou
35.5 1887(23%)

bývam v podnájme
34 1794(22%)

iným spôsobom
34 1812(22%)

Hlasovalo: 8145

STAVEBNÝ TRH

stavebný trh

Ako vyberať strešnú krytinu

  « späť na úvodnú stránku

Ako vyberať strešnú krytinu


Aby sme objekt optimálne zastrešili, musíme voliť materiály jednotlivých prvkov strešnej konštrukcie a opláštenia tak, aby vzájomne harmonizovali a umožnili bezproblémovú funkčnosť a pekný vzhľad strechy.

Pre správny výber strechy už pri projekte sú podstatné klimatické, priestorové, konštrukčné, chemické, technologické a montážne faktory.

Kritériá výberu:
* sklon strechy
* hmotnosť
* štruktúra povrchu
* stav krovu
* klimatické podmienky
* cena
* kvalita (pevnosť, nasiakavosť, UV odolnosť)
* záruka
* estetické požiadavky


Betónová strešná krytina je ekonomickejším variantom skladanej škridly ako keramická. Kompletný sortiment a variácie farieb i tvarov umožňujú jej použitie na všetky typy budov – od moderných spoločenských objektov cez rodinné domy, vysokohorské chaty až po rekonštrukcie pamiatok. Kvalitný materiál dáva betónovej škridle vysokú pevnosť, čo je výhodou pri náhlych zmenách počasia a pri mechanickom tlaku, napríklad pri pohybe na streche. Hodí sa i do náročnejších poveternostných podmienok, lebo má nízku nasiakavosť a vysokú mrazuvzdornosť. Vyrába sa z portlandského cementu, piesku, vody a prímesí. Jej povrch býva hladký alebo granulovaný, líšiť sa môže aj farbou. Z hľadiska tvaru má betónová krytina veľa možností. Osvedčená a veľmi rozšírená je tzv. bobrovka, vhodná aj na prekrytie komplikovanejších striech a zakrivení.


Šindľová krytina patrí medzi najstaršie krytiny. I keď bola ako horľavá krytina rôznymi zákonmi a ediktmi vytláčaná z miest a hodnotnejších objektov, stále je tu. A asi naďalej bude – vďaka snahe pamiatkarov o obnovu pamiatok do ich pôvodných podôb a materiálov, aj vďaka silnejúcemu trendu návratu k prírode a prírodným materiálom. V prospech šindľovej krytiny hovorí jej nezameniteľný vzhľad, členitosť, punc ručnej práce a možnosť pokrytia prakticky akéhokoľvek tvaru. Šindle delíme podľa spôsobu výroby na štiepané a rezané. Štiepaný dosahuje životnosť 60 i viac rokov, rezaný zhruba tretinovú. Šindle delíme aj podľa drevín, z ktorých sa vyrábajú. Podľa častosti výskytu je to smrek, jedľa, smrekovec a dub. Váha tejto krytiny sa udáva 40 – 50 kg/m² na dvojité krytie. Minimálny sklon strechy vhodný pre šindľovú krytinu je 25°.


Vláknocementová krytina – eternit je určená pre novostavby a pre rekonštrukcie a obnovu historických objektov. Vláknocement je vyrobený z látok, ktoré nepôsobia negatívne na životné prostredie. Je nehorľavý a možno ho použiť pre všetky typy budov. Nie je limitovaný ani výškou budovy. K ďalším výhodám eternitu patria vysoká kvalita, farebná stálosť a fakt, že sa nemusí ukladať na latovanie. Dobre sa s ním vykrývajú oblúkové vikiere, úžľabia aj kužeľové časti striech. 10 ročná záruka výrobcu sa vzťahuje aj na farebnú stálosť. Životnosť materiálu je cca 80 rokov.
Najpredávanejším a najžiadanejším tvarom krytiny je štvorcová rezaná pre francúzske krytie.Od iných výrobkov sa odlišuje najmä tým, že je farbený v celej hmote. Veľkosť šablóny je 400 x 400 mm.

Plechové strešné krytiny spájajú ľahkosť, nízke náklady, rýchlu montáž a vysokú variabilitu farebnej škály. Vstupný materiál plechovej krytiny tvorí ochranná PVC fólia, vrchný lak, 2-násobná vrstva základného náteru, 2-násobná vrstva pasivácie (ochrana proti korózii), 2-násobná vrstva zinkového povlaku, oceľový plech a antikondenzačná vrstva. Dlhodobú funkčnosť, ktorá sa počíta na viac ako polstoročie, zaručuje okrem profesionálnej montáže a kvalitného vstupného materiálu aj aplikácie výrobcom doporučeného spojovacieho, odvetrávacieho, odkvapového a doplnkového sortimentu. Odporúčaný sklon plechovej profilovanej strešnej krytiny je 8°. Nižšie sklony si môže realizátor stavby dovoliť už len u vegetačných striech a ak zvolí kovovú krytinu alebo bitúmenové vlnité tabule.


QUICK STEP® - stupňovitá strecha RHEINZINK
Stupňovitá strecha RHEINZINK je inteligentná, flexibilná alternatíva tradičných strešných krytín. Tento inovovaný a kvalitný systém je vhodný pre rôzne tvary striech so sklonom od 10° do 75°. Modulárne, prefabrikované komponenty vo vyhotovení povrchu RHEINZINK – „predzvetraný – pro modrosivý“ a „predzvetraný – pro bridlicovosivý“ vyrábané na objednávku umožňujú presné a úsporné plánovanie, efektívnu montáž a pomocou stupňovitej horizontálnej štruktúry vytvárajú opticky veľmi elegantné členenie strešnej plochy.
Tajomstvom stupňovitej strechy QUICK STEP firmy RHEINZINK sú prefabrikované presné profily a im prispôsobený upevňovací systém. Systém sa montuje skrytým spôsobom pomocou úponiek, ktoré sú spolu s drevenými lištami klinového tvaru pripevnené k nosnej konštrukcii. Táto technologická novinka v kladení strešnej krytiny je chránená patentom firmy RHEINZINK. Horizontálna stupňovitá štruktúra strešných profilov umožňuje realizovať architektonicky neobvyklé – úplne nové tvary striech.


Monterrey patrí k najznámejším a najobľúbenejším krytinám z produkcie Ruukki na Slovensku. Charakteristickým znakom tohto druhu oceľovej krytiny je škridlový profil, ktorý dokonale vynikne na veľkých i malých strechách. Strešná krytina Monterrey je preto ideálna na strechy domov a budov, kde estetika hrá kľúčovú úlohu. Vďaka nej sa aj skromný dom zmení na pôvabný a elegantný. Škridlový profil krytiny Monterrey sa môže použiť tam, kde komplikovaný tvar strechy vyžaduje neštandardné strihanie oceľového plechu, napríklad do uhla. Strešná krytina Monterrey je vhodná na strechy so sklonom od 8° a je dostupná v povrchových úpravách Polyester, Polyester Matt, Pural a Pural Matt, vo farebnom vyhotovení RR firmy Ruukki. Ku krytine sa dodáva v rovnakom farebnom otieni aj odkvapový systém, príslušenstvo a bezpečnostné prvky, ako kompletný strešný systém Monterrey TS39-350-1 100.


Decorrey TM je univerzálna strešná krytina pre nenáročného zákazníka. Jednoduchý dizajn, starostlivo zvolená hĺbka profilu a dĺžka modulu krytiny umožnili rozšíriť ponuku firmy Ruukki o ekonomicky výhodnú škridlovú krytinu. Strešná krytina Decorrey TM je ideálna pre menšie rodinne a bytové domy. Tento typ krytiny odporúčame použiť pre strechy so sklonom väčším ako 14°. Na Slovensko sa Decorrey TM dodáva len s povrchovou úpravou Polyester lesklý a len v troch farbách – červená, tehlovočervená a hnedá.


Ekologická strešná krytina JJJ ClimaLife má špeciálnu povrchovú úpravu s obsahom titándioxidu (TiO2), ktorý pôsobí ako katalyzátor a v súčinnosti so slnečným žiarením, vlhkosťou a vzdušným kyslíkom neutralizuje nebezpečné oxidy dusíka zo znečisteného vzduchu. Táto aktívna vrstva sa nikdy nespotrebuje. Ekologická strešná krytina dokáže neutralizovať až 90 % oxidov dusíka – NOX, ktoré produkuje doprava, priemysel a vykurovanie. Zneutralizované škodlivé látky potom dážď zmyje do kanalizácie. Analýzou dažďovej vody zo striech s týmto povrchom bsa zistilo pH vody 7,6 a hodnota NO3 - 3,22 mg/l, čo je aj pri porovnaní s prípustnou hranicou pre pitnú vodu (50mg/l) veľmi nízke číslo. Podľa priemerných meraní strecha s povrchovou úpravou ClimaLife s rozlohou cca 200 m² za rok odstráni z ovzdušia také množstvo oxidov dusíka, aké v priemere vyprodukuje jedno osobné auto, ktoré najazdí asi 17 000 km. Nová strešná krytina sa vyrába len v matnej povrchovej úprave pre správne fungovanie jej systému. Vyrába sa v červenej a hnedej, farbe, cenovo je porovnateľná s inými typmi strešnej krytiny.