Online Eurokalkulačka:
SKK
SKK
EUR
EUR
Využite akcie, ktoré vám ponúkajú partneri portálu Globaldom.sk.

  Zobraziť všetky akcie

NAJNOVŠIE

Teleskopické Multi-krídlové brány.
Máte problémy s priestorom na odsuv Vašej brány ? Riešením je systém Telescopico multi-anta ...
Nové 4K IP kamery Dahua v rozlíšení 3840x2160 px.
Nové 4K IP kamery Dahua v rozlíšení 3840x2160 px. ...
Nové IP video vrátniky Dahua.
...

NÁHODNÉ

Sada audiovrátnika Bpt BAK 02 už od 89,- EUR.
...
zľavy 15%
NA VŠETKY UVEDENÉ PRÁCE!...
Výtvarné diela na objednávku
Socha orla- Valčianska dolina, orol Valčianska dolina, socha medveďa - Golf klub Tále,socha ryby...

PONUKA PRÁCE

PRÁCU PONÚKAJÚ

tesár,pokrývač
Hľadáme pracovníkov na pozíciu tesár,pokrývač Platové podmienky dohodou po osobnom pohovore...
Kariéra
Ak máte záujem o miesto v našej firme, píšte na info@aaanabytok.sk...
Zatepľovač
Hľadáme zatepľovačov pre Banskú Bystricu....

  Zobraziť všetky ponuky


PRÁCU HĽADAJÚ

Maliar a iné stavebné práce
Ponúkam: maľovanie bytov a iných priestorov podľa mnohých vzorkovníkov farieb, stierkovanie, obklad...
maliar
viac info na http://www.tatrastav.eu/praca ...
obchodny zastupca
pradaj produktov, kontakt s klientom a uzatvaranie zmluv s klientami. Potrebne vlastne auto, telefo...

  Zobraziť všetky ponuky

ANKETA

Akým spôsobom ste financovali Vaše bývanie?

v hotovosti
50.5 2645(33%)

hypotékou
35.5 1881(23%)

bývam v podnájme
34 1787(22%)

iným spôsobom
34 1803(22%)

Hlasovalo: 8116

STAVEBNÝ TRH

stavebný trh

Viete čo je to sendvič?

  « späť na úvodnú stránku

Viete čo je to sendvič?

Sendvič, alebo viacvrstvové murivo je nevyhnutnosť, ak chcete postaviť energeticky úsporný dom. Za taký môžeme označiť stavbu, ktorá má nízku hodnotu súčiniteľa prestupu tepla, ktorý sa označuje ako U.

Viacvrstvové murivo má vynikajúce tepelnoizolačné parametre. Obvodovú stenu tvorí vonkajšia a vnútorná vrstva, medzi ktorými je tepelná izolácia. Tá môže byť doplnená aj vzduchovou medzerou, ktorá ešte viac zvyšuje tepelný odpor. Jednoduché murivo je síce z krátkodobého hľadiska finančne menej náročné a rovnako sa i kratšie stavia. Jeho tepelné vlastnosti však nedosahujú požadované parametre.

Sendvičov je viac druhov
Existuje niekoľko typov sendvičového muriva. Prvý typ pozostáva z tehál alebo tvaroviek, izolačnej vrstvy (polystyrén alebo minerálna vlna) s minimálnou hrúbkou 5 cm a predmurovanej steny z tehál. Predmurovka je s nosným múrom spojená kovovým rámom, ktorý zabezpečuje jej stabilitu. Väčšinou nebýva omietnutá, aby sa zachoval efekt vzhľadu lícového muriva. Tepelné parametre možno zlepšiť vytvorením vzduchovej medzery (30 – 60 mm) medzi predmurovkou a tepelnou izoláciou. Okrem tehál môže byť fasáda riešená aj obkladom alebo rôznymi typmi dosiek.

Hotové systémy
Na trhu existuje aj hotový systém sendvičového muriva, ktorého nosná konštrukcia je vytvorená z vápenno-pieskových kvádrov. Na kvádre sa lepí 100 - 200 mm hrubá tepelná izolácia – polystyrén alebo minerálna vlna. Potom nasleduje armovacia mriežka, ktorá vytvorí vhodný podklad pre omietku, potom penetrácia a samotná omietka. Tento systém sendvičového muriva môže byť kontaktný (bez vzduchovej medzery) alebo bezkontaktný (so vzduchovom medzerou).
Typickým príkladom sendvičového muriva sú stenové panely montovaných drevených stavieb. Ich nosná konštrukcia môže byť vytvorená z drevených hranolov alebo sa panely lepia z OSB dosiek. Ich hlavnými výhodami sú rýchlosť realizácie stavby a malá hrúbka obvodových stien, pričom je zachovaný dostatočný tepelný odpor.

Konštrukčné riešenie
Vonkajšia stena je prekrytá drevotrieskovou izolačnou doskou. Z vnútornej strany je uložená parozábrana, ktorá bráni prenikaniu vlhkosti z interiéru do konštrukcie. Ďalšie vrstvy tvoria sadrokartónové platne, tepelná izolácia s rozvodmi inštalácie – inštalačná stena a interiérové sadrokartónové dosky. Posledným druhom „sendviča“ je systém strateného debnenia. Vonkajšia a vnútorná stena sú z trieskovo-cementových dosiek, ktoré sú navzájom spojeneé sponami. Na tieto dosky je možné priamo nanášať omietku. Časť medzery medzi doskami sa vyplní vrstvou polystyrénu a zvyšok betónom, ktorý spĺňa aj nosnú funkciu.
Takáto konštrukcia je masívna, s vynikajúcimi akustickými a izolačnými vlastnosťami. Navyše, pri tomto systéme je aj nižšie riziko vzniku tepelných mostov. Tepelné mosty sú najväčšími nepriateľmi energeticky úsporného domu. V mieste úniku tepla dochádza aj ku kondenzácii vodných pár, množeniu mikroorganizmov a vzniku plesní.

TEXT Barbara Turčíková
FOTO SIP, Novera, Scoop, Thena haus, T. Bonner

Uverejnené v SaB jún 2010.