Online Eurokalkulačka:
SKK
SKK
EUR
EUR
Využite akcie, ktoré vám ponúkajú partneri portálu Globaldom.sk.

  Zobraziť všetky akcie

NAJNOVŠIE

Teleskopické Multi-krídlové brány.
Máte problémy s priestorom na odsuv Vašej brány ? Riešením je systém Telescopico multi-anta ...
Nové 4K IP kamery Dahua v rozlíšení 3840x2160 px.
Nové 4K IP kamery Dahua v rozlíšení 3840x2160 px. ...
Nové IP video vrátniky Dahua.
...

NÁHODNÉ

Požiarne detektory so zľavou -10%
...
Inteligentné domy Loxone
Od 17. 9. 2014 sme sa stali oficiálnym Silver partnerom Loxone a zobrazujeme sa aj na stránkach Lo...
Biela Kuchynska linka
V cene je zahrnuté: biely korpus znacky EGGER U 113 , biele dvierka znacky EGGER U 113, pracovná ...

PONUKA PRÁCE

PRÁCU PONÚKAJÚ

Pomocné pracovné sily
Na realizáciu Našich prác prijmeme: pomocné pracovné sily. požadujeme prax,spoľahlivosť,ochotu c...
sadrokartonista
Hľadáme pracovníkov na pozíciu sadrokartonista Platové podmienky dohodou po osobnom pohovore...
člen zásahovej motorizovanej hliadky
výkon práce v zásahovej motorizovanej hliadke na preverenie poplachového signálu na pripojených obje...

  Zobraziť všetky ponuky


PRÁCU HĽADAJÚ

Konzultant – obchodník pre komunálnu klientelu (p1)
Konzultant – obchodník pre komunálnu klientelu (p1) Prijmeme pracovníkov na pozíciu konzultant – ...
Plyn,Voda,Kúrenie
Ponukam stavebne prace:Plyn,Voda,Kúrenie Zámočníčke prace,Prestavba bytovych jadier. Plyn,Montáž p...
Technické opravy v domácnosti - hodinový manžel
Služba hodinový manžel je všestranný opravár, vykonávam technické opravy v domácnosti, vodoinštalaté...

  Zobraziť všetky ponuky

ANKETA

Akým spôsobom ste financovali Vaše bývanie?

v hotovosti
49 2682(32%)

hypotékou
35.5 1914(23%)

bývam v podnájme
34 1819(22%)

iným spôsobom
34 1845(22%)

Hlasovalo: 8260

STAVEBNÝ TRH

stavebný trh

Vykurovanie

  « späť na úvodnú stránku

Vykurovanie

Ceny energií stúpajú a bežný človek sa pýta, kde by mohol nejako ušetriť. Vykurovanie priestorov si nemusíme zbytočne predražovať. Niekedy stačí správna investícia, ktorá nám prinesie dlhodobú úsporu. Pri stúpajúcich cenách plynu a elektrickej energie máme dve možnosti: buď zmeniť druh vykurovacieho média, alebo hľadať spôsoby maximálneho využitia jestvujúcej vykurovacej sústavy. V nasledujúcich riadkoch sa teda dozviete, ako najvýhodnejšie kúriť a šetriť nielen teoreticky, ale aj prakticky.

Leto je čas na údržbu, rekonštrukciu či výmenu kotla
Vypnutím kotla v čase, keď sa oteplí, sa síce končí vykurovacia sezóna, to však neznamená, že na kotol a vykurovací systém treba počas leta zabudnúť. Naopak, práve toto obdobie je najvhodnejšie na údržbu kotla a vykurovacieho systému, aby sme si na jeseň mohli nerušenie a v pohodlí vychutnávať teplo domova. Ak sa tomu budeme venovať v letných mesiacoch, vyhneme sa situácii, keď na jeseň bude väčšina servisných technikov maximálne vyťažená.

Na čo všetko si dávať pozor
Problém s kotlom alebo vykurovacím systémom nastáva častejšie v starších domoch, ak majitelia ešte nevymenili starý kotol za novší. Napriek funkčnosti kotla netreba zabúdať na to, že staršie typy majú oveľa nižšiu účinnosť, takže zbytočne prichádzame o peniaze. Investícia do nového plynového kotla sa nám práve vďaka úsporám energie na vykurovaní čoskoro vráti. Niektorí majitelia starších domov kotol síce vymenili, ale ponechali starý vykurovací systém s veľkými potrubiami bez čerpadla. V nich treba udržiavať veľké množstvo vody; pri jej ohreve sa spotrebuje zbytočne veľa plynu, preto je vhodné v lete rozvody vymeniť za potrubia s menšou dimenziou a zaviesť nútený obeh. Výhodou nových kotlov je, že v sebe obsahujú aj čerpadlo.

Tepelné straty
Skôr než začneme uvažovať o iných opatreniach, treba zabezpečiť, aby bol dom či iný vykurovaný priestor dobre zateplený. Ani si neuvedomujeme, kadiaľ nám teplo uniká. Nie sú to len dvere a okná, ale aj obvodové steny, podlaha či strop. Tieto tepelné straty môžeme minimalizovať napríklad zateplením, výmenou dverí či okien, odstránením bariér spred vyhrievacích telies (napr. skrátením záclon, aby nezakrývali radiátory) a pod. Zasiahnuť však môžeme aj priamo do vykurovacej sústavy – najmä v prípade rodinných domov alebo bytov s individuálnym vykurovaním.

Radiátory
Výmenou radiátorov takisto môžeme ovplyvniť spotrebu energie. Staré článkové (či už oceľové, alebo kvalitnejšie liatinové) majú priveľký objem, takže na vyhriatie potrebného priestoru spotrebujú viac energie. Modernejšie panelové radiátory sa inštalujú nielen z estetických dôvodov. Majú malý objem, a preto aj omnoho väčší výkon. Na porovnanie: Pri článkovom vykurovacom telese (500/160) len jeden článok obsahuje viac ako 1,1 litru vody. Pri 30 článkoch to znamená vyše 30 litrov vody len v samotnom telese. Nové, porovnateľné radiátory obsahujú iba 3 litre vody. Výhodou je navyše to, že pri rekonštrukcii rozvodov vykurovacej vody či radiátorov nemusíme odstaviť vodu. Pri rozvodnom potrubí platí rovnaký princíp. Čím väčšie potrubie, tým viac vody, a teda viac plynu či iného zdroja energie na jej zohriatie.

Vhodná regulácia
Ďalším argumentom na zmeny vo vykurovacom systéme počas letnej odstávky je zavedenie vhodnej regulácie. Staré vykurovacie systémy nemajú nijakú reguláciu, čo zvyšuje náklady o 30 až 40 %. Systém môžeme regulovať podľa vnútorného izbového termostatu (po dosiahnutí navolenej vnútornej teploty kotol vypne a začne znova kúriť, až keď poklesne teplota v miestnosti) alebo podľa teploty vonkajšieho vzduchu. V druhom prípade ide o tzv. ekvitermickú reguláciu, pri ktorej regulátor sníma teplotu vonkajšieho vzduchu aj teplotu vody v systéme, vyhodnocuje údaje a na ich základe dáva kotlu impulz na činnosti.

Termostatické ventily
Investovať môžeme aj do termostatických ventilov na vykurovacích telesách, ktoré podobne ako klasický izbový termostat snímajú teplotu miestnosti a po dosiahnutí požadovanej teploty uzatvoria prívod vykurovacej vody. Predtým boli na radiátoroch len neregulovateľné kohúty – prívod vykurovacej vody sa dal iba otvoriť alebo zatvoriť.

Údržba kotla
Kotol by sa mal dať vyčistiť buď každé leto, alebo každé dva roky – najmä v rodinných domoch, kde sa do vykurovacieho systému napúšťa bežná, neupravená voda, ktorá obsahuje vodný kameň. Ten sa potom usadzuje vo výmenníku, kde plní funkciu tepelného izolátora, takže kotol stráca účinnosť. Privolaný technik nám okrem vyčistenia výmenníka nastaví plynové dýzy, vyčistí vnútro kotla od prachových častíc a výsledkom je nielen ekonomickejšia prevádzka kotla, ale aj dlhšia životnosť. Každý výrobca udáva, po koľkých rokoch by sa mal kotol prečistiť a skontrolovať jeho účinnosť. Nové klasické kotly by mali mať účinnosť 92 až 93 % a kondenzačné až 100 %, ak je dobrá, ekonomická prevádzka celého vykurovacieho systému.
Prehliadka, nastavenie a prečistenie kotla nás nevyjde draho a táto investícia sa iste oplatí. Nemali by sme zabúdať ani na guľové kohúty, ktoré sa zväčša „zapečú“ vodným kameňom, ak sa s nimi dlhšie nemanipuluje. Aspoň raz za rok je teda nevyhnutné nimi pohýbať alebo ich premazať. Pri bytových domoch s centrálnou prípravou tepla v kotolniach by mala byť každé leto odstávka kotolne, vtedy netečie teplá voda. Počas nej správcovia vykonávajú technickú prehliadku celého systému a odstraňujú z bojlerov vodný kameň. Starostlivosť o armatúry v dome je väčšinou na nájomníkoch, ktorí by si mali pozvať údržbára. Majitelia plynových kotlov často zanedbávajú prevenciu a zbytočne doplácajú za výmenu súčiastok, ktoré by mohli zachrániť pravidelnou kontrolou servisným technikom.

Starý kotol za nový
Mnoho domácností na Slovensku celkom zbytočne pri vykurovaní doslova vyhadzuje von oknom niekoľko tisíc korún ročne. Najmä starší užívatelia majú 15- i viacročné kotly, ktoré sú síce funkčné, no ich účinnosť je v porovnaní s modernejšími typmi výrazne nižšia (napr. 60-precentná oproti využiteľnosti tepla pri kondenzačných kotloch, ktorá môže byť až 108 %). Neuvedomujú si, že nefunkčnosť kotla nie je jediným dôvodom na jeho výmenu za nový. Staršie kotly bývajú často zanesené, čo ešte výraznejšie znižuje ich malú účinnosť. Mnohí majitelia starých kotlov sú prekvapení, keď im projektant vykurovania navrhne nový kotol s výkonom 20 kW namiesto dovtedajšieho 40-kilowattového. Až taký môže byť vďaka vyššej účinnosti rozdiel. Pri vývoji kotlov v ostatných rokoch sa prihliadalo nielen na stúpajúce ceny energií, ale aj na ochranu životného prostredia. Týmto parametrom najlepšie vyhovujú kondenzačné kotly, tzv. kotly tretej generácie. Pri bežnom nízkoteplotnom kotle odchádzajú spaliny s teplotou asi 120 až 130 °C cez komín či iný vývod priamo von. Kondenzačné kotly odovzdávajú teplo zo spalín studenej vode pritekajúcej zo systému a predhrejú ju, takže na jej dohriatie stačí menšie množstvo plynu.