Online Eurokalkulačka:
SKK
SKK
EUR
EUR
Využite akcie, ktoré vám ponúkajú partneri portálu Globaldom.sk.

  Zobraziť všetky akcie

NAJNOVŠIE

Teleskopické Multi-krídlové brány.
Máte problémy s priestorom na odsuv Vašej brány ? Riešením je systém Telescopico multi-anta ...
Nové 4K IP kamery Dahua v rozlíšení 3840x2160 px.
Nové 4K IP kamery Dahua v rozlíšení 3840x2160 px. ...
Nové IP video vrátniky Dahua.
...

NÁHODNÉ

Výtvarné diela na objednávku
Socha orla- Valčianska dolina, orol Valčianska dolina, socha medveďa - Golf klub Tále,socha ryby...
umelé skalné steny a imitácie kameňa
Navrhujeme a realizujeme imitácie skalných stien ,kamenné imitácie , umelé jaskyne .Naše skal...
Zatepľujte s nami a vyhrajte štvorkolku!
Pravidlá akcie: IZOLACIESK, s.r.o. usporiada v období 1.3.-15.12.2011 akciu „Zatepľujte s nami...

PONUKA PRÁCE

PRÁCU PONÚKAJÚ

Zatepľovač
Hľadáme zatepľovačov pre Banskú Bystricu....
Spolupráca
Ponúkame spoluprácu zmluvným projektantom,elektromontážnym firmám a obchodným partnerom v regiónoch ...
Kariéra
Ak máte záujem o miesto v našej firme, píšte na info@aaanabytok.sk...

  Zobraziť všetky ponuky


PRÁCU HĽADAJÚ

stavebne prace
sadrokarton obklad,dlažba,malovanie, zateplovanie,rekonštkcije....
Montáž krovov striech
Hľadám prácu - montáž krovov a striech, mám niekoľko ročnú prax. Nastup možný ihneď. Len Košice a ok...
Ponúkame naše služby - tesárske práce
Realizujeme montáž krovov s pokrývaním,rekonštrukcie striech šalovacie práce, montáž strešných okien...

  Zobraziť všetky ponuky

ANKETA

Akým spôsobom ste financovali Vaše bývanie?

v hotovosti
49 2686(32%)

hypotékou
35.5 1916(23%)

bývam v podnájme
34 1822(22%)

iným spôsobom
34 1847(22%)

Hlasovalo: 8271

STAVEBNÝ TRH

stavebný trh

Dom od základov po strechu časť I.

  « späť na úvodnú stránku

Dom od základov po strechu časť I.

Hrubá stavba domu v sebe zahŕňa základy, zvislé nosné konštrukcie, preklady, stropy, rozvody, konštrukciu krovu a strechy, komíny a niektoré typy schodísk.
Treba ju urobiť poriadne

Vybudovanie hrubej stavby domu vyžaduje množstvo energie a finančných prostriedkov. Práve jej by sme však mali pri stavbe domu venovať zvýšenú pozornosť. Zbytočné je investovať do nákladných interiérových úprav, drahých obkladov, dlažieb či posledných technických vynálezov v kuchyni alebo kúpeľni, ak sa po dvoch-troch rokoch dom začne rozpadávať pre zlý návrh, častejšie však pre nekvalitné vypracovanie stavebných detailov. Všetko tu so všetkým súvisí – napr. nesprávne odvedenie dažďovej vody má za následok deštrukciu základov, nedostatočné zateplenie niektorého miesta pod strechou spôsobí vznik tepelného mosta, plesní, napadnutie škodcami a následnú deštrukciu krovu. Podobných príkladov by sme mohli nájsť desiatky. Nešetrime preto na kvalifikovanom stavebnom dozore, vyhneme sa tak stonásobne drahším problémom pri likvidácii škôd napáchaných nedôslednými pracovníkmi. Rozhodnime sa investovať do naozaj kvalitnej hrubej stavby domu.

Materiál
O vzhľade a dispozícii domu máme obyčajne pomerne jednoznačnú predstavu, ktorú zreálnime a spresníme konzultáciou s architektom (alebo si vyberieme dom z katalógu). Ťažšou otázkou často býva, z akého materiálu sa rozhodneme stavať. Dom môže byť montovaný (severná Amerika je zaplavená práve takýmito rodinnými domami na báze dreva) alebo klasický murovaný. Môže sa vyskladať zo stavebných prvkov od rôznych výrobcov alebo sa môže použiť jeden komplexný systém. Ak staviame svojpomocne a máme dostatok času, oplatí sa sledovať akcie, vyberať si na základe dočasných zliav (murovací materiál od jedného výrobcu, priečkovky od druhého, stropy od tretieho...), samozrejme, podľa projektu, a postupne stavať.


Výrobcovia stavebných materiálov však odporúčajú rozhodnúť sa pre komplexný systém, ktorého súčasťou je nielen murovací materiál, ale aj stropy, preklady nad dverami a oknami či rôzne druhy atypických tvaroviek v navzájom prispôsobených veľkostiach. Použitie uceleného systému nielenže urýchli proces výstavby, ale aj značne ušetrí náklady na prácu kvalifikovaných robotníkov.

Filigránové betónové dosky
Druhý variant betónových stropných systémov pozostáva zo stropných veľkoplošných panelov (dosiek). Ich rozmery môžu byť rôzne, napr. šírka 2,4 m, dĺžka až 8, ba i viac metrov (tzv. filigránový panelový strop), hrúbka 5 cm. Do betónovej platne je zaliata výstuž stropnej konštrukcie. Spojenie panelov zabezpečuje zváraná výstuž trčiaca z hornej plochy panelu. Po osadení na podpery sa strop zmonolitní zálievkou betónu najmenej 9 cm hrubou. Pri betónovaní slúži panel ako stratené debnenie. Z veľkej časti odpadajú aj armovacie práce, lebo väčšina výstuže už je vo filigránovom paneli. Podhľad takto zhotoveného stropu je dokonale rovný a pripravený na koncovú úpravu stierkovaním. Jeho veľkou výhodou je rýchla montáž, dostatočná únosnosť a možnosť vloženia rôznych káblov a iných inštalácií. K doplnkovým prvkom zapadajúcim do celého systému patria zateplené preklady nad okná a dvere a prefabrikované uholníky obvodového venca.



Tehly

Murivo môže mať viditeľne maltovanú styčnú škáru alebo zvonka neviditeľnú maltu v maltovej taške. Škáry typu pero – drážka sa nespájajú maltou.
Tehla je osvedčený tradičný materiál overený tisícročiami používania. Modernou technológiou výroby spĺňa náročné kritériá na presnosť, tepelnoizolačné vlastnosti a pevnosť.
Plné tehly sa používajú na stavby, ktoré si nevyžadujú tepelnú izoláciu
Keramické murovacie materiály – tehly – sú síce stavebnou klasikou, ale aj ich vývoj v poslednom období priniesol množstvo zlepšení, najmä tepelnoizolačné vlastnosti, pevnosť, ako aj rozmerovú a tvarovú presnosť. K základnému sortimentu patria nielen rôzne druhy tehál, ale aj keramické preklady a keramické stropné systémy. Ich použitím sa obmedzuje mokrý proces, vďaka čomu sa výstavba zjednodušuje a urýchľuje. Dutiny v dierovaných tehlách sťažujú prechod tepla, a tým plnia tepelnoizolačnú funkciu. Tehly na obvodové murivo sú navyše ľahčené aj v črepe, ktorý je popretkávaný hustou sieťou pórov. Tie vznikajú rovnomerným primiešaním rôznych druhov tzv. vyhorievajúcich ľahčív (napr. jemných drevených pilín alebo papierenského kalu) do tehliarskej hliny, ktoré pri výpale vyhoria a zanechávajú po sebe jemné póry. Výsledkom je ekologicky bezchybný výrobok.


Väčšina súčasných tehál sa vyrába vo vyhotovení pero – drážka, t. j. styčnú škáru tvorí do seba zapadajúci systém pier a drážok bez premaltovania. Ušetrí sa tým do 50 % malty a asi 15 % času murárov. Obvodové steny z priečne dierovaných tehál určených na tento účel netreba z hľadiska stavebných predpisov dodatočne zatepľovať – stena s hrúbkou 44 cm spĺňa, ba i prekračuje tepelnoizolačné parametre, ktoré požaduje súčasná norma.

Pokračovanie nabudúce

Zdroj Magazín UROB SI SÁM