Online Eurokalkulačka:
SKK
SKK
EUR
EUR
Využite akcie, ktoré vám ponúkajú partneri portálu Globaldom.sk.

  Zobraziť všetky akcie

NAJNOVŠIE

Teleskopické Multi-krídlové brány.
Máte problémy s priestorom na odsuv Vašej brány ? Riešením je systém Telescopico multi-anta ...
Nové 4K IP kamery Dahua v rozlíšení 3840x2160 px.
Nové 4K IP kamery Dahua v rozlíšení 3840x2160 px. ...
Nové IP video vrátniky Dahua.
...

NÁHODNÉ

Plastové okná Bratislava
Platové okná za výborné ceny. Zameranie a dovoz okien 1€. Demontáž a odvoz starých okie...
BEK AKADÉMIA jeseň 2011
Pozvánka pre Vás na www.bek.sk ...
Biela Vstavana skrina
V cene je zahrnuté : biely korpus znacky EGGER U 113 ,biele dvere znacky EGGER U 113, štetinky a ...

PONUKA PRÁCE

PRÁCU PONÚKAJÚ

člen zásahovej motorizovanej hliadky
výkon práce v zásahovej motorizovanej hliadke na preverenie poplachového signálu na pripojených obje...
Zatepľovač
Hľadáme zatepľovačov pre Banskú Bystricu....
stavbyvedúci
Hľadáme pracovníka na pozíciu stavbyvedúci Platove podmienky dohodou po osobnom pohovore...

  Zobraziť všetky ponuky


PRÁCU HĽADAJÚ

Projektant
Venujeme sa predaju katalógových rodinných domov. ...
živnostník
Partia živnostníkov ponúka svoje služby pri realizácii stavieb rodinných domov i dokončovacích prác....
Zemne a vykopove prace
Zemne a vykopove prace, betonaze zakladov, priprava pod stavbu, buracie prace, likvidacia a odvoz su...

  Zobraziť všetky ponuky

ANKETA

Akým spôsobom ste financovali Vaše bývanie?

v hotovosti
50.5 2662(33%)

hypotékou
35.5 1896(23%)

bývam v podnájme
34 1802(22%)

iným spôsobom
34 1819(22%)

Hlasovalo: 8179

STAVEBNÝ TRH

stavebný trh

Fasádne farby

  « späť na úvodnú stránku

Fasádne farby

Vonkajší výzor zohráva často dôležitú úlohu pri hodnotení ľudí alebo vecí okolo nás. Dokonalá fasáda a upravený exteriér našich príbytkov nie sú výnimkou. Väčšina majiteľov rodinných domov venuje pri ich konečnej úprave hlavnú pozornosť výberu farby na fasádu. Veď kto z nás by nechcel mať ten svoj dom iný a krajší ako susedov? Ak sa hovorí, že čím väčší je výber, tým ťažšie sa rozhoduje, pri výbere fasádnych omietok to platí dvojnásobne. Súčasná ponuka je taká široká, že v kombinácii s výberom zrnitosti, štruktúry či farebnosti omietky sa nám môže zatočiť hlava. Ako teda postupovať pri voľbe fasádnej omietky, vám poradíme v nasledujúcich riadkoch.

Ďalšie aspekty, ktoré súvisia s výberom tej-ktorej úpravy fasády, sú pre nás až druhoradé a často si ich neuvedomujeme. Zaujímavé farebné riešenie je naozaj to, čo upúta na prvý pohľad. Nátery, ktoré sa na úpravu fasád používajú, však plnia nielen estetickú funkciu. Vývoj v oblasti náterových hmôt prudko napredoval v úzkej spojitosti s novými objavmi chémie a technológie. Tieto objavy umožnili dosiahnuť také fyzikálno-chemické vlastnosti náterových systémov, ktoré spĺňajú i najnáročnejšie požiadavky zákazníkov na kvalitu výsledného náteru fasády, jej estetický vzhľad, jednoduchosť aplikácie, trvanlivosť a šetrnosť k životnému prostrediu. Dôležitým kritériom pri výbere fasádneho náteru sú cenové relácie, správny typ náteru a jeho životnosť.
Delenie fasádnych farieb Pri rozhodovaní treba vybrať náter, ktorý bude svojím zložením a vlastnosťami spolupôsobiť s podkladom, čím vznikne dokonalý systém ochrany fasády proti všetkým nepriaznivým vonkajším vplyvom, ako je dážď, mráz, slnečné žiarenie, prach, exhaláty a pod. Faktorom, ktorý určuje vhodnosť použitia príslušného náteru na konkrétny podklad, je druh spojiva v nátere použitom na úpravu fasád. Podľa neho sa fasádne farby delia na disperzné (akrylátové), silikátové a silikónové.
Disperzný fasádny systém Tento systém sa nazýva tiež akrylátový, keďže spojivom a látkou, ktorá spája pigmenty a plnivá, je akrylátová disperzia. Ako nosné médium pri všetkých fasádnych systémoch slúži výhradne voda. Aplikácia disperzného fasádneho systému je vcelku jednoduchá na rozdiel od nanášania silikátového fasádneho systému, ktorý vyžaduje presné dodržiavanie technologického postupu a vysoký stupeň odbornej zdatnosti a skúseností. Dobre pripravený a vyzretý podklad môže byť aj sadrový, penetruje sa vodou zriedeným systémom a po zaschnutí sa nanášajú minimálne dve vrstvy finálneho náteru. Disperzný fasádny systém je najvhodnejší na dobre vyzreté minerálne podklady, ktoré už ďalej chemicky nepracujú (vrátane sadry). Akrylátové farby sa väčšinou používajú na novostavby, kde sa nevyžaduje extrémna paropriepustnosť, sú cenovo najdostupnejšie a aj najpoužívanejšie.

Silikátový fasádny systém Tu je spojivom styrénakrylátová disperzia. Silikátové farby majú vysoké Ph a netreba ich konzervovať. Tento systém zaručí pevné chemicko-fyzikálne spojenie farby s minerálnym podkladom. V prvej fáze nanesenia silikátového fasádneho systému na minerálny podklad draselné vodné sklo ihneď stráca vodu odparovaním do okolia a prienikom do podkladu. Súčasne sa začínajú ďalšie chemické procesy. Vzdušný oxid uhličitý (CO2) reaguje s draselným vodným sklom za vzniku polymérnej kyseliny kremičitej a vo vnútri omietky vytvára minerálny podklad s vodným sklom nerozpustný kremičitan vápenatý. Všetky tieto chemické reakcie pevne zakotvia pigmenty a plnivové zložky do minerálneho podkladu a nastáva chemicko-fyzikálne spojenie farby a omietky. Tento dej trvá niekoľko dní až týždňov v závislosti od okolitej teploty a relatívnej vlhkosti. V konečnom dôsledku vznikne fasáda, ktorá si zachová svoj prírodný vzhľad a charakteristickú štruktúru. Kvalitné anorganické pigmenty trvalo odolávajú starnutiu bez zmeny farebného odtieňa. Prax potvrdzuje 20- a viacročnú životnosť silikátového fasádneho systému. Draselné vodné sklo ako spojivo silikátového fasádneho systému však samo o sebe nedokáže zabezpečiť dokonalú ochranu fasády pred vonkajšou vlhkosťou. Optimálne riešenie pre zachovanie vysokej priepustnosti vodných pár smerom von z omietky a zamedzenie prenikania vlhkosti opačným smerom spočíva v prídavku modifikačnej zložky, ktorá zaistí požadovanú odpudivosť. Tejto modifikačnej organickej zložky je v systéme len malé množstvo a to je jeden z dôvodov, prečo tento fasádny systém vyhľadávajú najmä reštaurátori historických pamiatok.

Silikónový fasádny systém

Je to zmes anorganických pigmentov a plnív – inými slovami, silikónová farba je fasádny farebný náter na báze silikónových živíc, vhodný na nové i staršie omietky. Vyznačuje sa vysokou krycou schopnosťou, vďaka ktorej dokonale zakryje aj fľaky a špinu na starej fasáde. Jej elasticita umožňuje zakryť i drobné trhliny v starej fasáde, čím získa dom celistvý, ničím nerušený výzor. Silikónová farba je odolná proti agresívnemu prostrediu (kyslé dažde) a zašpineniu, čo ju predurčuje aj na použitie v znečistenom prostredí. Pred jej aplikáciou treba starú fasádu dôkladne očistiť vodou. Zo starých fasád sa musia odstrániť zvetrané časti a opraviť vhodným materiálom. Aby sa dosiahla jednotná štruktúra povrchu, v takýchto prípadoch je potrebné celoplošné prestierkovanie fasády vyrovnávacou stierkou, ktorá sa po vyzretí natrie silikónovou farbou. Na takto pripravený povrch sa môže aplikovať aj silikónová omietka. Pri veľmi zvetraných a pieskujúcich podkladoch sa musí najprv urobiť podklad silikónovým hĺbkovým základom. Krycí náter sa robí nezriedenou silikónovou farbou. Tento moderný systém výborne prepúšťa pary v smere omietka – vonkajšok, obsah silikónových živíc zaisťuje vysokú vodoodpudivosť v smere vonkajšok – omietka a dobre sa udržuje jednoduchým omytím prúdom vody. Životnosť náteru na dobre vyzretej a skarbonizovanej omietke je taktiež veľmi vysoká – 20 a viac rokov. Aplikácia systému je jednoduchá – omietka sa penetruje a po vyschnutí sa aplikujú dva nátery silikónovou fasádnou farbou. Silikónová farba spája výhody dvoch predchádzajúcich fasádnych farieb, ale treba pri nej rátať s vyššou cenou.

Vápenná farba na fasády

Je to najjednoduchší a najlacnejší fasádny systém vhodný najmä na pamiatkovo chránené objekty s minerálnym podkladom. Tvorí ho zmes pigmentov, plnív a vápna, disperzovaná vo vode s prídavkom polymérnych disperzií, aditív a fungicídnych látok. Má najnižší difúzny odpor – iba 0,03 m. Na zvýšenie odolnosti proti vonkajšej vode a predĺženie životnosti slúži dodatočný hydrofobizačný náter. V praxi sa od vápennej farby na fasády už upúšťa a nahradili ju akrylátové (disperzné), silikátové a silikónové farby. Aplikácia vápennej fasádnej farby je zložitá – je to žieravina – a ochrana ani tónovateľnosť nie sú také ako pri disperzných farbách, kde je až niekoľko tisíc škál odtieňov. Vápenné nátery sú už prekonané, sú zdraviu škodlivé, hrozí pri nich vážne poškodenie očí, keďže je to žieravina, a keď vápno vyschne, vznikne niečo ako krieda. Vápenný náter aplikujeme so štetkou a v tenkej vrstve. Ak by sme ho chceli nanášať v hrubšej vrstve, môže nám praskať a vytvárať trhlinky.
Nátery na betón Existuje viac druhov náterov na betón. Všeobecne sa betón penetruje proti nasiakavosti vody. Treba rozlišovať, o aký náter ide – dekoratívny, ochranný alebo protiprašný náter, či je to betón podlahový, alebo betón stien. Betón sa môže farebne upravovať a náterom sa zvyšuje aj jeho životnosť. Ak betón nemá dostatok spojiva, môžeme ho týmto náterom čiastočne spevniť. Betón je jeden z podkladov, na ktoré sa fasádne farby dajú aplikovať. Musíme myslieť na to, že betón dozrieva oveľa neskôr, čiže nemôžeme maľovať na nevyzretý podklad! Pri betóne je to niekoľko týždňov až mesiacov. Vyzretie, čiže karbonizácia znamená, že cement reaguje so vzdušným oxidom uhličitým a na to potrebuje nejaký čas – podľa normy 28 dní. Odporúčame túto normu dodržať, nedávať vrchné vrstvy na cement a cementové výrobky, pretože pokiaľ nevyzreje, má v sebe obsiahnuté vysoko bázické zložky, ktoré môžu napádať ďalšie vrstvy a pri aplikácii fasádnej farby nám to môže narobiť mapy a fľaky.

Správnosť výberu

Pri rozhodovaní, aký fasádny systém použijeme, sa musia rešpektovať charakteristické vlastnosti jednotlivých druhov, ako aj podmienky, v ktorých ich budeme aplikovať, a požiadavky, ktoré majú spĺňať. Jednou z dôležitých požiadaviek je paropriepustnosť. Ak najvrchnejšia vrstva fasády dostatočne neprepúšťa vodné pary, tieto sa hromadia v obvodovom murive, čo môže v krajnom prípade viesť až k deštrukcii samotnej povrchovej úpravy. Dobrá paropriepustnosť je zvlášť dôležitá pri objektoch so zvýšenou vlhkosťou (staré stavby, ale aj novostavby s vyššou stavebnou vlhkosťou). V takýchto prípadoch treba zvoliť na úpravu fasády náter s čo najnižším difúznym odporom – silikátovú a silikónovú fasádnu farbu. Nevhodné sú akrylátové disperzné povrchové úpravy, ktoré majú vyšší difúzny odpor. Tie sa odporúčajú v prípade požiadavky na dosiahnutie sýtych farebných odtieňov, nakoľko umožňujú použiť výraznejšiu pigmentáciu. Silikónové a silikátové hmoty sa nedajú výraznejšie pigmentovať a vyskytujú sa v širokej palete jemnejších odtieňov. Pri voľbe konkrétneho systému na úpravu fasády treba zobrať do úvahy aj prostredie, v ktorom sa dom nachádza. Ak ide o lokalitu s vyšším stupňom znečistenia, je dobré orientovať sa na materiály s nízkou špinivosťou – silikátové a silikónové. Disperzné (akrylátové) látky priťahujú čiastočky nečistôt a sú náchylné na znečistenie. V prostredí s častými a silnými prehánkami zase treba voliť materiály s nízkou nasiakavosťou – silikónové a disperzné.
Penetrácia podkladu Penetračný náter zlepšuje priľnavosť fasádnej farby k podkladu, zjednocuje a znižuje nasiakavosť, čiastočne spevňuje podklad a znižuje riziko farebných odchýlok následného náteru. Na penetráciu musíme použiť penetračný prostriedok na rovnakej spojivovej báze, ako má vlastná farba. Na napustenie podkladu možno použiť aj vlastnú fasádnu farbu riedenú podľa návodu výrobcu (pri náteroch menších plôch). Pri vykonávaní penetračného náteru je vhodné tam, kde nám to podmienky umožňujú, použiť maliarske štetky alebo štetce, aby penetrácia vsiakla hlbšie do podkladu. Možno ju však aplikovať aj valčekom či striekaním, ale zásadne iba v jednej vrstve! Ako bude vaša nová fasáda vyzerať, závisí tak od výberu správneho materiálu, ako aj skúsenej realizačnej firmy. I kvalitný materiál v rukách neodborníkov stráca svoje prednosti.

Príprava podkladu pred natieraním
- Podklad musí byť dokonale vyzretý (skarbonizovaný), aby nedochádzalo k zmene farebného odtieňa a ku škvrnám, k zníženiu priľnavosti náteru alebo vápenným výkvetom na povrchu.
- Najkratší čas karbonizácie novej omietky je 28 dní, optimálny 4 až 6 týždňov, pri betóne 4 až 6 mesiacov.
- Vlhkosť podkladu nesmie prevyšovať 40 % relatívnej vlhkosti.
- Musí sa odstrániť stúpajúca vlhkosť, výkvety solí a ďalšie vplyvy náterového systému.
- Podklad musí byť rovný (bez rýh a trhlín), zbavený prachu, mastnôt a všetkých nalepených nečistôt (odporúčame umytie tlakovou vodou alebo čistenie kefou).

Ako fasády natierať
- Starostlivo zvoľme farebný odtieň fasády. Odtieň na veľkej ploche s rozdielnou zrnitosťou povrchu vyzerá inak ako na vzorke v predajni.
- Na výpočet potrebného množstva fasádnej farby je nevyhnutné brať do úvahy popri presnom výpočte natieraných plôch v m2 aj hrúbku podkladu, nasiakavosť povrchu, techniku nanášania a remeselnú zručnosť spracovania. Po vykonaní náteru prvej vrstvy si overme, či je zostávajúce množstvo farby dostačujúce i na druhý náter.
- Ako sme už pri delení fasádnych farieb spomínali, na povrchovú úpravu fasád v prašnom prostredí uprednostňujeme farby silikónové, ktoré sa špinia menej ako akrylátové fasádne farby.
- Na natieranie mierne navlhnutých múrov zvoľme vždy fasádnu farbu s najnižším difúznym odporom. To platí aj pre sanačné omietky, na ktoré treba použiť len také fasádne farby, ktoré zaručujú čo najnižší difúzny odpor náterovej vrstvy, aby sa zachovala funkčnosť celého sanačného systému.
- Časový interval medzi jednotlivými nátermi je závislý od teploty podkladu a ovzdušia, relatívnej vlhkosti vzduchu a ďalších podmienok. Pohybuje sa od 4 do 24 hodín. Rozhodne sa nám oplatí neponáhľať sa a nechať nanesenú vrstvu penetračného náteru či farby dôkladne preschnúť.
- Od fasádnej farby nemožno očakávať, že odstráni zlú kvalitu podkladu – nerovnosť omietky, praskliny alebo škáry.
- Pri nanášaní fasádnej farby na staré podkladové nátery musíme rešpektovať pravidlá vzájomnej pretierateľnosti jednotlivých druhov fasádnych farieb, spravidla je lepšie zvoliť rovnaký náterový systém.
- Skladovateľnosť vodou riediteľných fasádnych farieb je spravidla 12 mesiacov. Môže však dôjsť k niektorým zmenám, napr. k sedimentácii, vytvoreniu kôry či zhusteniu farby. Nezriedenú farbu treba uschovávať v uzatvorených obaloch. Najnižšia skladovacia teplota je +5 °C (nesmie zmrznúť). Farby nikdy neskladujme pri vykurovacích telesách alebo na slnkom ožiarených miestach.

Rady na záver
- Náter fasádnou farbou sa vykonáva po dôkladnom zaschnutí penetrácie alebo predchádzajúcej vrstvy, zvyčajne dvakrát.
- Dodržujme presné riedenie udávané výrobcom. Preriedenie farby sa prejaví zníženou krycou schopnosťou, nižšou priľnavosťou a odolnosťou proti oteru a celkovým znížením životnosti náteru.
- Na aplikáciu fasádnych farieb odporúčame fasádne valčeky a menšie alebo horšie dostupné plochy natierať štetkou či štetcom (treba dbať na rovnomerný náter).
- Pri aplikácii farby dbáme na nanášanie rovnomernej vrstvy. Farbu dobre roztierame, aby nestekala. Pred prestávkami dokončujeme celé plochy, aby nebolo vidieť napojovanie.

Zdroj Magazín UROB SI SÁM