Online Eurokalkulačka:
SKK
SKK
EUR
EUR
Využite akcie, ktoré vám ponúkajú partneri portálu Globaldom.sk.

  Zobraziť všetky akcie

NAJNOVŠIE

Teleskopické Multi-krídlové brány.
Máte problémy s priestorom na odsuv Vašej brány ? Riešením je systém Telescopico multi-anta ...
Nové 4K IP kamery Dahua v rozlíšení 3840x2160 px.
Nové 4K IP kamery Dahua v rozlíšení 3840x2160 px. ...
Nové IP video vrátniky Dahua.
...

NÁHODNÉ

Sada audiovrátnika Bpt BAK 02 už od 89,- EUR.
...
Teleskopické Multi-krídlové brány.
Máte problémy s priestorom na odsuv Vašej brány ? Riešením je systém Telescopico multi-anta ...
Čistička odpadových vôd
Malá domová čistiareň je určená pre rodinné domy a chaty. Úžitková hranica do štyroch os...

PONUKA PRÁCE

PRÁCU PONÚKAJÚ

Pomocné pracovné sily
Na realizáciu Našich prác prijmeme: pomocné pracovné sily. požadujeme prax,spoľahlivosť,ochotu c...
murár,obkladač
Hľadáme pracovníkov na pozíciu murár,obkladač Platové podmienky dohodou po osobnom pohovore ...
Zatepľovač
Hľadáme zatepľovačov pre Banskú Bystricu....

  Zobraziť všetky ponuky


PRÁCU HĽADAJÚ

maliar
viac info na http://www.tatrastav.eu/praca ...
murarske prace
Robime stavebne prace Kompletne reformy bytov, bytovych jadier, obklady, dlazby, plavacie podlahy...
Plyn,Voda,Kúrenie
Ponukam stavebne prace:Plyn,Voda,Kúrenie Zámočníčke prace,Prestavba bytovych jadier. Plyn,Montáž p...

  Zobraziť všetky ponuky

ANKETA

Akým spôsobom ste financovali Vaše bývanie?

v hotovosti
49 2717(32%)

hypotékou
35.5 1951(23%)

bývam v podnájme
34 1847(22%)

iným spôsobom
34 1874(22%)

Hlasovalo: 8389

STAVEBNÝ TRH

stavebný trh

Zabezpečenie okien a dverí mrežami

  « späť na úvodnú stránku

Zabezpečenie okien a dverí mrežami

Ak si vlamač vytipuje dom a pripraví si podrobný plán, väčšinou mu to vyjde. Určite raz vystriehne chvíľu, keď nikto nie je doma, a ani v okolí sa nikto nenachádza. Vyplatí sa teda vôbec zvýšovať zabezpečenie domu proti zlodejom? Určite áno. Podľa európskych štatistík len tri percentá vlámaní sú plánované. Celých 97 % vlámaní pripadá na tzv. spontánneho páchateľa, t. j. zlodej urobí svoj čin bez predchádzajúcej podrobnej prípravy. Čo to znamená pre majiteľa domu? Každá prekážka, ktorú musí zlodej prekonať, predstavuje väčšiu šancu, že sa zlodej nedostane dovnútra. Vlamač podstupuje riziko, že kým bude prekonávať zábranu, spustí sa poplašné zariadenie, upozorní na seba iných ľudí, niekto ho nečakane vyruší a pod. To môže potenciálneho zlodeja celkom odradiť od jeho úmyslu. Preto sa snažíme pri zabezpečení domu spomaliť a sťažiť zlodejovi vlámanie a krádež.

Okná a dvere
Sú z hľadiska zabezpečenia proti zlodejom najrizikovejšie. Veď inak by sa vlamač len ťažko dostal dovnútra. Avšak v použití dverí a okien pri vlámaní je štatistický rozdiel. V päťdesiatich percentách vnikne zlodej do domu balkónovými dverami, v tridsiatich štyroch percentách oknami a len 11 percent vniknutí pripadá na dvere. Teda zabezpečiť treba nielen vchodové dvere, ale aj okná. Balkón a ešte viac lodžia je riziková, pretože zlodej je na nej chránený pred pohľadom zvonka, a ak ho nevyruší niekto, kto pozná obyvateľov domu, takmer určite sa dostane do bytu. Pri oknách sa páchateľ dostane dnu v osemdesiatich percentách vypáčením okenného krídla. Je to menej hlučná metóda ako rozbite okna, ktorého zvuk by mohol prilákať pozornosť iných ľudí.

Opatrenia

Brúsiť (i rezať) oceľové profily môžeme napríklad ručnou rozbrusovačkou so špeciálnym brúsnym kotúčom.

Ak kontrolujeme stav okien, musíme zistiť, či všetky okná sú pevné a všetky zámky, kovania, západky udržia okná uzatvorené. Ak nie, treba rozmýšľať o ich zlepšení. Všetky príchytné skrutky by sme mali nahradiť dlhými. Zámky by sme mali namontovať na všetky okná na prízemí a na tie okná na poschodiach, ktoré sú prístupné zo strechy domu, odkvapu a bleskozvodu.
Existujú systémy na zabezpečenie krídla proti vypáčeniu. Ak zlodej narazí na takýto systém, vo väčšine prípadov odchádza. Proti vniknutiu sú veľmi účinné mreže na okná.
Zabezpečenie proti vypáčeniu je dnes na veľmi dobrej úrovni, ide o účinný systém ochranných bodov, ktorým možno zabezpečiť celé okno, resp. celé dvere.
Proti rozbitiu okna pomáha bezpečnostné sklo, rolety alebo okenice, ale je to nákladnejšie riešenie. Musíme preto zvážiť riziká. Mreže, okenice a rolety na celý dom sú drahou záležitosťou. Rozhodne sú potrebné na objektoch v občasne, resp. riedko obývaných lokalitách, ako sú záhradkárske či chatárske oblasti, neosvetlené osamelo stojace rodinné domy a pod.

Mreže



1.Výroba pevnej mreže. Oceľový Jäklov profil 25 × 25 mm môžeme rezať ručne alebo rýchlejšie kovu na reze, prípadne upravíme uhol, aby sme
pevnou či ručnou karbobrúskou.Treba ju rezať mohli správne urobiť zvar pod správnym uhlom, rohové kusy pod uhlom 45 stupňov.

2. Nasleduje brúsenie, ktorým odstránime zvyšky

3. Obrúsené prvky pripravené na zvarenie rámu.

4.Na zváračskom stole alebo na inej rovnej nehorľavej ploche pomocou uholníka zostavíme rám.

V oblastiach so zvýšenou kriminalitou sa vyplatí inštalovať pevné alebo posuvné mreže. Mreže sú najjednoduchším a zároveň najbezpečnejším zariadením na zabezpečenie okna proti vniknutiu zlodejov. Odporúčame ich namontovať nielen na okná a balkónové dvere prízemných bytov, ale v oblastiach so zvýšeným rizikom vlámania aj na aj zasklené vstupné dvere, svetlíky, pivničné a garážové okná. Bezpečnostné mreže sa v súčasnosti bežne vyrábajú z pozinkovanej alebo farbenej ocele, z ušľachtilej antikorovej ocele, z prírodného a eloxovaného hliníka. Na rodinných domoch a chatách sa najčastejšie používajú pevné mreže, menej často navíjacie. Rozťahovacie mreže sa využívajú takmer výlučne v komerčnej sfére.

Pevné mreže

5. Rám zvaríme najprv provizórne, bodovo.

6. Potom metrom zmeriame uhlopriečky. Ak sú rovnaké, rám v tvare štvorca má všetky štyri uhly pravé. Nepresnosti možno vďaka bodovým zvarom korigovať.

7.Teraz môžeme rám napevno zvariť

8. Zvary obrúsime dohladka.

Pevné mreže sa vyrábajú vždy z oceľových profilov s rôznou konštrukciou a tvarom. Pri výrobe na zákazku si zákazník môže vyberať z hotových prvkov na základe výberu zo vzorkovnice alebo aj podľa zákazníckeho návrhu. Jednoduchú mrežu si môžeme navrhnúť (a zhotoviť) aj svojpomocne. Materiálom môže byť Jäklov profil s rozmermi aspoň 25 × 25 × 2 mm.

Do dutých profilov na výrobu mreží sa niekedy vkladá tvrdená oceľová guľatina, ktorá sa v profile voľne otáča. Tieto mreže sú odolné proti prepíleniu. Požiadavka na tvrdosť guľatiny je veľmi dôležitá. Obyčajný roxor tu nepomôže, pretože ho možno ľahko prestrihnúť pomocou veľkých pákových klieští, ktorými v súčasnosti „operujú” skúsení vlamači.
Odolnosť mreží zvyšujú aj zosilnené miesta križovania oceľových profilov. Ak sú vo väzných bodoch pevne zviazané (zvarené, spevnené), musí vlamač prestrihnúť viacero prútov, aby v mreži urobil dostatočne veľký otvor, a to predlžuje čas, pri ktorom ho možno spozorovať a upozorniť políciu. Väzné body môžu byť zhotovené napríklad z vysoko pevnej zliatiny.

9. Mreže známeho tvaru so štvoruholníkovými otvormi. Prúty sú vystužené oceľovými prvkami vo väzných bodoch. Nútia zlodeja rezať mrežu na viacerých miestach, čím sa predlžuje čas na jej prekonanie.

Povrchová úprava


10. Neobrúsený a obrúsený zvar.
11. Po zvarení rámu nanesieme kružidlom vypočítané vzdialenosti medzi priečkami
12. Na nanášanie nameraných vzdialeností núdzovo poslúžil vrták s tvrdou vídiovu hlavou
13. Zoxidovaný drôt pred zváraním odstrihneme kliešťami ktorým možno robiť vrypy aj do ocele.
14. Prizvárame priečky

Na správnu funkciu mreží vplýva aj odolnosť proti korózii. Mreže na vonkajšie použitie odporúčame pred natieraním a striekaním pozinkovať buď žiarovo (lacnejšie) alebo elektrolyticky. Ak nepoužívame hliníkové mreže alebo mreže z nehrdzavejúcej ocele, bežne sa oceľové mreže natierajú ochranným náterom z jednej alebo dvoch vrstiev základnej farby a dvoch vrchných vrstiev krycej farby. Ozdobné mreže možno natrieť farbou podľa vkusu majiteľa tak, aby vhodne dopĺňali farbu objektu, ale možno použiť aj mreže s farbou žiarového zinkovania, ktoré zaručuje mreži dlhú životnosť. Umelecky kované mreže možno čierniť, cínovať alebo aplikovať meď, prípadne imitovať iné kovy. Mreže vyrobené na zákazku môžu byť vyrobené z rovnakého materiálu ako okrasné brány, zábradlia, ploty alebo iné kovové doplnky, takže s nimi môžu byť dizajnovo zjednotené. Mreže s predsadeným objemnejším priestorom v spodnej časti umožňujú umiestnenie kvetináča.

Z hliníka
Mreže s pravidelnými štvoruholníkovými otvormi sa vyznačujú vysokou odolnosťou proti korózii. Používajú sa nielen proti vniknutiu osôb do chránených priestorov, ale aj pre komplexné riešenie exteriéru a interiéru pre svoj elegantný vzhľad. Povrch je upravený dvoma spôsobmi: eloxovaním sa dlhodobo zabraňuje povrchovej korózii mreží a zároveň sa vytvára atraktívna zamatovo matná štruktúra alebo lakovaním práškovými farbami. Hliník však nedosahuje pevnostné hodnoty ocele.

Kotvenie mreží


15. Zvary obrúsime ručne alebo pomocou elektrickej rozbrusovačky.
16. Z tvrdej oceľovej pásoviny zhotovíme držiaky na kotvy a vyvŕtame do nich diery na priskrutkovanie.
17. Držiaky pribodujeme, ustálime v správnej polohe a napevno prizvárame.
18. Pred natieraním celú mrežu očistíme od mastnoty a skorodované miesta obrúsime.
19. Zvarená mreža pred natieraním.
20. Na funkčnosť mreží vplýva jej odolnosť proti prehrdzaveniu. Najprv nanesieme základný náter v jednej alebo dvoch vrstvách.
21.Potom nanesieme dve vrstvy vrchného náteru
22. Mreže primontujeme do okenného otvoru pomocou skrutiek alebo kotiev dlhých aspoň 12 cm.

Pri montáži mreží je veľmi dôležité kotvenie. Vonkajšie mreže na menej významných objektoch pripevníme k stene kovovými skrutkami pomocou rozperných príchytiek a opilujeme ich hlavičky, prípadne zaoblíme hrany hláv na skrutkách. Ak stenu celkom prevŕtame a mrežu priskrutkujeme dlhou skrutkou, mreža nadobudne oveľa väčšiu odolnosť proti vypáčeniu. Musíme však pamätať na to, že v prípade požiaru alebo iných nebezpečných situácií musíme mať pripravenú únikovú cestu z domu. Mreže môžeme namontovať aj znútra. Jednoduchá mreža namontovaná znútra vetracích okien zlodejom poriadne sťaží cestu do objektu. Výhodný spôsob je zabudovať mrežu do muriva pomocou dlhých skôb alebo skrutiek či pomocou rozperných príchytiek. Podobne možno zabudovať mrežu do muriva pomocou prizváraných kolíkov s dĺžkou aspoň 12 cm a s priemerom 1 cm. Keďže mreža drží zvyčajne v niekoľkých bodoch, musia byť stenové kotvy z odolnejšieho materiálu (kalená alebo inak tvrdená oceľ), inak by zlodej odstránil celú mrežu veľmi jednoducho tým, že by prestrihol kotvy (napríklad iba štyri pri menšej mreži) namiesto toho, aby sa namáhal urobiť v mreži otvor. Mreže môžeme ukotviť do rámu okna, to si však vyžaduje, aby rám okna bol dôkladne ukotvený v murive.

Pohyblivé mreže
V objektoch, kde mreže pôsobia neesteticky alebo je potrebné ich z prevádzkových dôvodov montovať a demontovať, existuje možnosť vyrobiť odkladacie mreže, prípadne posúvateľné, otvárateľné a primkýnateľné k pevnému rámu.


Bezpečnostné dvere alebo mreže

Oceľová mreža proti násilnému vniknutiu Ochrana visiaceho zámku proti prestrihnutiu.

Otváracie mreže možno otvárať ako okenice bez toho, že by mreža znútra pôsobila obyvateľom pocit väzenia. Môžeme ich vyrobiť napríklad z tyčoviny s priemerom 16 mm. Na mreže môžeme namontovať jeden alebo viac visiacich zámkov, lepší je však jeden zapustený zámok s cylindrickou vložkou, ktorý ovláda viac miest cez závory a posuvné tyče. Otváraciu mrežu môžeme namontovať na závesy do vnútra steny (skobami, skrutkami) alebo na stenu pomocou rozperných príchytiek. Závesy sú najcitlivejším miestom konštrukcie, preto musia byť chránené proti vysadeniu. Takýmto typom mreže možno ochrániť nielen okná, ale aj balkónové či vchodové dvere bez toho, aby sme pôvodné dvere museli meniť, takže je to určitá alternatíva k bezpečnostným dverám, avšak menej hodnotná. Mreža nemôže nahradiť kvalitné pancierové dvere, ktoré sú oveľa odolnejšie proti prekonaniu a majú aj kvalitnejšie zámkové systémy.

Na pohyblivé mreže možno namontovať drevené okenice, takže pri pohľade zvonka nikoho nenapadne, že ide o mimoriadne odolné zabezpečenie okna nielen proti pohľadom, ale aj proti vniknutiu cez okenný otvor.

Zasúvacie mreže

Zasúvateľné mreže zabezpečujú okná alebo dvere, šetria miesto a v miestnosti sa necítime ako vo väzení. Ich zhotovenie je však práca pre odbornú firmu.

Je to asi najexkluzívnejší typ mreží. Správne zasadené vo vodiacich koľajniciach a chránené proti nadvihnutiu, sú bezpečné, pritom ich používanie je veľmi pohodlné. Navyše nepotrebujú miesto na otáčanie či vyklápanie, preto pozdĺž mreží možno pohodlne prechádzať, či už sú v aktívnej alebo odomknutej polohe. Vodiaci systém môže byť umiestnený na vonkajšej strane steny, ale aj vnútri steny. Takéto umiestnenie mreží je však aj najdrahšie, pretože si vyžaduje veľkú prácnosť pri montáži, resp. použite tzv. mrežového puzdra. Mreže sa môžu vysúvať ručne alebo pomocou elektromotora. Tento systém možno využiť nielen na oknách, ale aj na balkónových alebo terasových dverách.

Konštrukcia môže byť buď jednoduchá alebo teleskopická s viacerými mrežovými prvkami (rámami), prípadne kombinácia viacerých prvkov. Do puzdra sa môžu „schovávať” napríklad mreže a okenice, alebo len okenice a okno. Prvky sa posúvajú nezávisle na sebe po rozličných koľajniciach, môžu mať samostatné elektromotorické pohony. Modely s posuvnými oknami umožňujú získať viac priestoru, ktorý inak zaberajú otváravé okná na interiérovej strane.

Mreže medzi sklami

V praxi sa táto možnosť využíva napríklad pri výklopných alebo otočných oknách, kde by pevná mreža zakotvená do muriva musela byť príliš objemná na to, aby sa dalo otvárať aj okno (občas sa však stretneme aj s takýmito objemnými pevnými mrežami). Vnútorná mreža môže byť zakalená, a tak čiastočne chránená proti prerezaniu. Systém s mrežou vo výplni okna odporúčame kombinovať s bezpečnostnými fóliami a na okenné krídla namontovať prídavný zámok.

Bezpečnostné okenice
Maximálne zabezpečenie poskytujú okenice, ktoré by však mal inštalovať odborník. Bezpečnostné otváracie okenice slúžia na ochranu okien a balkónových alebo terasových dverí. Pancierové okenice zabraňujú pokusu o vniknutie, sú estetické, možno nimi chrániť okná aj okenice proti pokusu o vniknutie. Ak sú vybavené šikmými lamelami, zároveň slúžia aj ako žalúzie. Svojpomocná výroba by bola taká náročná, ako výroba bezpečnostných dverí. Okenice na terasových dverách by sme podobne ako bezpečnostné dvere mali vybaviť kvalitným obojstranným zámkom, kovaním s viacerými aktívnymi výsuvnými bodmi a závesmi chránenými proti vysadeniu. To je práca pre kvalitnú odbornú firmu. Na uľahčenie otvárania si môžeme nechať namontovať v prípade viacerých okien aj elektronické ovládanie, ktoré dokáže otvárať alebo zatvárať všetky okenice na dome naraz (to je užitočné napríklad pri odchode z domu) na povel stlačením jedného tlačidla na diaľkovom ovládaní. Podobne možno ovládať aj mreže, žalúzie a iné prvky s elektromotorickým pohonom.

Navíjacie (rolovacie) bezpečnostné mreže

Vyrábajú sa z pozinkovanej, farbenej a antikorovej ocele a z prírodného a eloxovaného hliníka. Jednotlivé vzory sú zložené z vodorovných profilov pospájaných spojovacími prvkami na zabezpečenie pohyblivosti pri navíjaní mreží. Maximálne rozmery mreže môžu byť až 16 × 5 m, čo ich predurčuje najmä na ochranu veľkých obchodných priestorov. Slúžia na zabezpečenie výkladov, okien, priechodov, ak sa súčasne požaduje priehľadnosť cez ochranu. Možno ich použiť aj na zabezpečenie bytov a domov. Na zabezpečenie okien na chalupách alebo víkendových domoch sa tieto mreže montujú s estetickým hliníkovým bubnom na interiérovej strane. Zapustením bubna do steny alebo pod strop sa znižuje možnosť vytrhnutia rolety pri vlámaní.
Prednosťou rolovacích mreží sú malé husté očká, cez ktoré sa ťažko prestrčí ruka, široké rozmerové rozpätie, samonosná konštrukcia, možnosť montáže pred otvor, do otvoru aj za otvor, mreže sa môžu kombinovať s presklením.
Pohyb mreží sa ovláda ručne, motorovou jednotkou upevnenou na hriadeli, pri extrémnych dĺžkach bočným priemyselným motorom.

Montáž
Robí ju odborná firma. Pri zabezpečení základných technických podmienok nie sú potrebné rozsiahle stavebné úpravy. Je tu aj možnosť vsadiť mreže do masívneho rámu a získať tak pevnú mrežu, čo umožní použitie na ochranu malých otvorov, ktoré nevyžadujú neustále otváranie a zatváranie.

Opláštené mreže
Ide o mreže, ktoré sú pokryté plášťom z pozinkovaného oceľového plechu v tvare lamiel s mikroperforovanými otvormi. Možno z nich vyrobiť mrežu s rozmermi do 5 × 5 m, s motorovým pohonom, resp. 3 × 3 m na ručné ovládanie. Mreža sa môže kombinovať s presklením. Rolovacia mreža s mikrootvormi je vhodná na uzamknutie priestorov, ktoré treba priebežne vetrať a pritom zabrániť vniknutiu hmyzu a hlodavcov.

Rozťahovacie bezpečnostné mreže
Rozťahovacia mreža je zavesená na vodiacich kolieskach, ktoré sa vedú v hornej vodiacej lište, čo zabezpečuje jej ľahkú manipuláciu. Spodná vodiaca lišta v tvare U obmedzuje pohyb mreže dopredu alebo dozadu. Pri otváraní sa harmonikovite skladá k bočným stranám stavebného otvoru. Bezpečnostné rozťahovacie mreže sa vyrábajú z pozinkovanej a farbenej, resp. legovanej ocele. Zámok umožňuje jej odomykanie z vnútornej ako aj z vonkajšej strany. Konštrukčné riešenie umožňuje uzatvárať priestory až do šírky 24 m a výšky 4 m. Pohyb mreže po krivkách dovoľuje užívateľovi predeľovať priestory ľubovoľných tvarov. Možno ich zabudovať 34 rôznymi spôsobmi aj v stiesnených a stavebne komplikovaných priestoroch.
Rozťahovacie a navíjacie mreže montujú výlučne odborné firmy.

Ostatné spôsoby ochrany okien

Aj keď máme namontované mreže, je pre lepšie zabezpečenie výhodnejšie aj na okná namontovať bezpečnostné sklá alebo fólie a okenné krídla zabezpečiť prídavnými zámkami. Namiesto mreže môžeme využiť aj iné spôsoby ochrany okien. Sú to napríklad vrstvené sklá, ktoré sa skladajú z viacerých vrstiev skla a medzivrstiev z polyvinylbutyralovej fólie. Nevýhodou tohto riešenia je, že musíme vymeniť pôvodné zasklenie (prakticky ho vyhodíme) a v niektorých prípadoch (zvýšená hmotnosť skiel) aj vymeniť rámy. Tomuto sa možno vyhnúť aplikáciou bezpečnostnej fólie do okien. Nemusíme meniť sklá ani rámy. Fólie nalepujeme z vnútornej strany okna. Fólie sú číre a prepúšťajú 80 % denného svetla. Po ich nalepení sa nemení tvar ani vzhľad pôvodného zasklenia, len sa mechanicky spevňuje zasklenie okien.

Bezpečnostné fólie sa majú lepiť na sklo s minimálnou hrúbkou 4 mm, teda nie na staré panelákové okná. Cena za 1 m2 je 500 až 600 Sk, za montáž zaplatíme okolo 400 Sk za 1 m2. Niektoré poisťovne hodnotia zafóliované okná (predpísaná fólia namontovaná odbornou firmou) tak, akoby boli zamrežované, teda znižujú poistné za takto chránený objekt. Zabezpečenie v takom prípade musí byť komplexné, teda aj rám musí byť ukotvený v stene dlhými skobami. Okno musí mať uzamykateľné kľučky a kovanie pre vetraciu polohu.
Uzamykateľná kľučka stojí okolo 400 Sk, zabezpečenie závesov proti vysadeniu 1 500 Sk, prídavné zámky na okná a balkónové dvere 2 000 Sk. Avšak okno nesmieme zabudnúť zatvoriť, lebo až 35 % páchateľov vyhľadáva práve otvorené okná a balkónové dvere.
Ak aj nemáme poplašné zariadenie, na dome by sme mali mať hlásiče pohybu, ktoré osvietia dom, ak detegujú pohyb osôb. Možnosť osvetlenia a upozornenia polície zlodeja odradí. Medzi ďalšie možnosti ochrany okien patria uzamykateľné kľučky kovania, poistky, ktoré zabraňujú vysadeniu okien, a výsuvné tyče.

Autor: Stanislav Botur (redaktor časopisu Urob si sám)