Online Eurokalkulačka:
SKK
SKK
EUR
EUR
Využite akcie, ktoré vám ponúkajú partneri portálu Globaldom.sk.

  Zobraziť všetky akcie

NAJNOVŠIE

Teleskopické Multi-krídlové brány.
Máte problémy s priestorom na odsuv Vašej brány ? Riešením je systém Telescopico multi-anta ...
Nové 4K IP kamery Dahua v rozlíšení 3840x2160 px.
Nové 4K IP kamery Dahua v rozlíšení 3840x2160 px. ...
Nové IP video vrátniky Dahua.
...

NÁHODNÉ

Krby , kachle, krbové príslušenstvo cez e-shop
Ak si želáte nakupovať z pohodlí svôjho domova náš internetový obchod je tu pre Vás. Sam...
Nové IP video vrátniky Dahua.
...
FONTÁNA
Fontána -výtvarný prvok vo Vašom priestore. Návrh a výroba fontá na mieru. Návrhy fontán...

PONUKA PRÁCE

PRÁCU PONÚKAJÚ

Montážnik sadrokartónu
Hľadáme šikovných a zručných montérov sadrokartónu do TPP alebo na živnosť. Ponúkame spoluprácu jedn...
murár,obkladač
Hľadáme pracovníkov na pozíciu murár,obkladač Platové podmienky dohodou po osobnom pohovore ...
tesár,pokrývač
Hľadáme pracovníkov na pozíciu tesár,pokrývač Platové podmienky dohodou po osobnom pohovore...

  Zobraziť všetky ponuky


PRÁCU HĽADAJÚ

Sprostredkovatel
Hladám sprostredkovatela alebo spolocníka na suché rezivo ...
stavebne prace
sadrokarton obklad,dlažba,malovanie, zateplovanie,rekonštkcije....
Zateplovanie
Hladame zateplovacov v Presove , Sabinove , Liptovskom Mikulasi a Levoci ...

  Zobraziť všetky ponuky

ANKETA

Akým spôsobom ste financovali Vaše bývanie?

v hotovosti
50.5 2648(33%)

hypotékou
35.5 1884(23%)

bývam v podnájme
34 1789(22%)

iným spôsobom
34 1805(22%)

Hlasovalo: 8126

STAVEBNÝ TRH

stavebný trh

Rekonštrukcia kúpeľne – kde začať?

  « späť na úvodnú stránku

Rekonštrukcia kúpeľne – kde začať?

Ak sa rozhodneme pre rekonštrukciu kúpeľne, mali by sme zvážiť jej finančnú náročnosť, možnosti priestorového využitia a materiálového zabezpečenia. Na čo všetko treba pri tom myslieť, sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

V prvom rade si musíme svoju súčasnú kúpeľňu dobre poobzerať (hoci to môže znieť ako paradox). Všimnime si tvar a veľkosť kúpeľne, umiestnenie a veľkosť dverí, rozmiestnenie jednotlivých zariaďovacích predmetov (dôležité je najmä WC), aký odpad – t.j. v akej výške a aký typ – má umývadlo, aká veľká je vaňa atď. Neurobíme chybu, ak si celú kúpeľňu rozkreslíme. V druhom kroku si musíme premyslieť, čo by sme vo svojej novej kúpeľni chceli – a v súvislosti s tým, čo sme zistili – aj mohli mať. Ak sme mladí, nezabúdajme napríklad na to, že po narodení dieťaťa sa naše nároky na ideálnu kúpeľňu môžu zmeniť, alebo na to, že naša malá práčka po starej mame raz doslúži, a my si možno oveľa radšej kúpime veľkú. Takisto si treba uvedomiť napríklad to, že z tej vysnívanej hlbokej rohovej vane sa nám možno o niekoľko rokov bude ťažko vstávať a pod. Po zvážení všetkých priestorových aj materiálových možností sa musíme rozhodnúť, či pri rekonštrukcii kúpeľne urobíme niekoľko menších, alebo radikálnejších zásahov. Tým najmenej radikálnym riešením je iba výmena zariaďovacích predmetov, obkladov a podláh. Pri rekonštrukcii tohto typu síce minieme najmenej času i peňazí, no môžeme si byť istí, že naša nová kúpelňa sa bude veľmi ponášať na tú súčasnú. Navyše, často zabúdame, resp. podceňujeme kontrolu a rekonštrukciu ďalších nevyhnutných zložiek, ako sú vodoinštalácia, kanalizácia, elektroinštalácia a pod. Nehovoriac o rozšírení možností využitia priestoru. Radikálnejším riešením je rekonštrukcia kúpeľne pri zachovaní priečok, no bez toho, že by sme zachovali pôvodné umiestnenie zariaďovacích predmetov. Dá sa povedať, že s výnimkou rekonštrukcií kúpeľní, ktoré sú kompletne z umakartu, ide o najbežnejší typ rekonštrukcie. V prípade, že sami nemáme dostatok skúseností z oblasti inštalácií, je lepšie svoje kroky konzultovať s inštalatérom alebo mu jednoducho zveriť túto fázu prestavby kúpeľne. Už menej ľudí, najmä ak v byte, resp. dome, v ktorom rekonštruuje kúpeľňu, aj býva, sa pustí do kúpeľne „z gruntu“ – teda zbúra existujúce priečky, jadro a nanovo vybuduje kúpeľnu s väčšími priestorovými možnosťami. Rekonštrukcia tohto typu je už náročnejšia a zväčša je potrebné aj stavebné povolenie alebo ohlásenie (podmienky upravuje stavebný zákon). Sem patrí aj zlúčenie kúpeľne a samostatnej miestnosti WC. Takúto rekonštrukciu kúpeľne (no nielen takúto) je dobré konzultovať s architektom. Nezvyčajným, no nie nereálnym riešením je aj kompletné vybudovanie kúpeľne na mieste kuchyne či izby. Toto riešenie je ale také náročné, že neodporúčame domácemu majstrovi púšťať sa do neho bez pomoci odborníka.

Na čo si treba dať pozor
* Ušetríme si veľa starostí, ak ponecháme WC na pôvodnom mieste alebo ho aspoň nepresunieme ďaleko. Kanalizačný zvod z WC má priemer až 100 mm a teda viesť ho v podlahe alebo stene je pomerne náročné.
* Nezabudnime na to, že pri vani alebo sprchovom kúte sa treba poutierať, odložiť si odev a uterák.
* Spojením kúpeľne a WC síce získame väčší a atraktívnejší priestor, zväčša ale skomplikujeme užívanie týchto priestorov viacčlenným domácnostiam.
* Nezabudnime, že vyrovnávaním podlahy pravdepodobne zvýšime úroveň novej, čo môže byť problémom, ak ponechávame na kúpeľni pôvodné dvere.

Zariaďovacie predmety

Keďže v súčasnosti sa na rekonštrukciu kúpeľne kladú vysoké nároky, jej pôdorysné rozmery sa postupne zväčšujú a pribúdajú nové zariaďovacie predmety: druhé umývadlo, bidet alebo okrem vane aj sprchovací kút.

Vane

Ak máme malé deti, je výhodnejšie mať vaňu, naopak, pre starších ľudí je výhodnejší sprchovací kút. V súčasnosti sa vyrábajú aj vane, ktoré sa prispôsobujú starším ľuďom tým, že majú dvierka, no sú finančne náročné. Vaňa môže byť smaltovaná alebo plastová, ale poznáme aj rôzne iné typy vaní,
napr. akrylátovú vaňu, ktorá je teplejšia, ľahko sa však poškriabe. Najlepšiu kvalitu majú keramické vane, ktoré sú pevné, pod človekom sa nehýbu a spoje medzi vaňou a obkladom sú stále. Ak si vyberieme plastovú vaňu, je lepšie kúpiť si kvalitnú, lebo po čase môže zožltnúť a už po roku vyzerá ako stará. Je náročnejšia na montáž. Musí byť veľmi dobre podmurovaná a dobre uchytená, pretože keď do nej napustíme teplú vodu, plast nám zmäkne. Dobrá smaltovaná vaňa je drahšia ako plastová a je na ňu záruka v prípade povrchových úprav. Ak na ňu padne nejaký ostrý predmet, môže sa poškodiť glazúra, ale sú firmy, ktoré sa zameriavajú práve na tento druhy opravy. Tiež ju treba uzemniť a pri inštalácii nechať fóliu čo najdlhšie, lebo pri prácach sa do vane stúpa, takže sa môže zbytočne zničiť. Po osadení vane nezabúdajme na inštalačné dvierka určené na kontrolu sifónu. Dvierka sú uzatváracie a často sa vhodne začlenia do celkového dizajnu kúpeľne.

Sprchovacie kúty

Skladajú sa z dvoch základných častí – vaničky a zásteny. Odlišujú sa tvarom, veľkosťou, materiálom a cenou. Môžu byť so zabudovanými sklenenými odkladacími policami, sklápacími sedadlami, zabudovanou hydromasážou, so saunou, svetlom, hudbou a pod. Najmenší základný rozmer sprchy je 70 × 70 cm (tento minimálny priestor je ale nepohodlný). Optimálny rozmer predstavuje 90 × 90 cm. Elegantným riešením, avšak náročnejším na stavebnú prípravu, je murovaný sprchovací box spolu s murovanou vaničkou (dlažba je spádovaná do odpadu a obklad má izoláciu). Výhodou tohto riešenia je, že nám stačí dokúpiť dvere, prípadne môžeme použiť jednoduché závesy. Momentálne sa veľkým trendom stávajú hydromasážne sprchovacie kúty, ktoré sú však pomerne zložité z hľadiska montáže, lebo potrebujú samostatný istič a elektrický kábel s prúdovým chráničom. Pri týchto hydromasážnych sprchách sa ľudia niekedy obávajú, aký to bude mať vplyv na spotrebu vody. Dýzy sú riešené tak, aby aj pri minimálnom prietoku mali maximálny efekt, ale aj napriek tomu sa minie viac vody ako pri klasickom sprchovacom kúte. Výrobcovia niekedy ponúkajú úsporné batérie s redukovanými prietokmi vody. Väčšinou je to riešené priamo pri hlavici tak, že hlavica má ostrekovanie prispôsobené, aby sa aj pri minimálnom prietoku dosiahol maximálny efekt.

Vaničky sprchovacích kútov

V súčasnosti sa zvyčajne osádzajú vaničky, ktoré sú čo najnižšie a zapustené v zemi. Musíme však pritom počítať s tým, že sifón má hĺbku 10 cm, to znamená, že aj keď bude vanička iba 5 alebo 2 cm hlboká, musíme ju podmurovať a urobiť schod. Odpadové potrubie totiž nemôžeme zapustiť do podlahy. Podobne ako pri veľkej vani namontujeme odpadové potrubie so sifónom. Sifón spojíme s odtokovým systémom. Odtokový systém je najlepšie zlepiť z rúrok a kolienok z PVC. Musíme pritom zabezpečiť minimálny spád 1 cm na 1 m dĺžky potrubia. Vaničku teda obmurujeme a primontujeme sprchovaciu armatúru. Revízny otvor vaničky zakryjeme odmontovateľným krytom a priestor medzi vaničkou a stenou utesníme sanitárnym silikónom, ktorý je odolný proti plesniam. Ďalšou možnosťou je nepoužiť vaničku, ale antikorový rošt so sifónom. V tomto prípade však musíme dobre zvážiť, kde budú napríklad skrinky, aby neboli v dosahu vody, lebo sa môžu zničiť, a tiež treba dávať pozor na rôzne drôtené programy, ktoré môžu začať hrdzavieť.

Umývadlá

V súčasnosti sú moderné hranaté plytké umývadlá, no často sa v nich dá ťažšie umývať, navyše, zväčša nemajú poistný prepad, čo je veľkým nedostatkom v prípade náhodne pustenej vody pri poruche. Na pripájanie sa používajú flexohadice – vyberajme si radšej kvalitnejšie a drahšie, lebo lacné môžu praskať. Všetky rohové ventily, ktorými sa pripája vaňa alebo umývadlo, by sme mali mať s čistiacim sitkom, keďže v potrubí sa nachádzajú nečistoty, ktoré môžu batériu znehodnotiť. Umývadlá môžeme rozdeliť na samostatné a zabudované do dosky. Samostatné umývadlá Líšia sa tvarom, rozmermi, farbou i materiálom, z ktorého sú vyrobené. Môžu mať viditeľný, dostatočne estetický sifón alebo polnohu, či celý krycí stĺp. Niekedy majú vopred pripravený otvor na stojankovú batériu, či dokonca na dve batérie (dvojmiestne umývadlo) alebo veľkú odkladaciu plochu. Pri výbere je dôležitý rozmer a nosnosť steny, na ktorú budeme umývadlo pripevňovať. Umývadlá zabudované do dosky Tieto umývadlá potrebujú drevenú, murovanú alebo z iného materiálu vyrobenú nosnú horizontálnu plochu s otvorom. Často sa používajú najmä v prípade, ak sú pochybnosti, či je stena nosná. Výhodu oproti samostatnému umývadlu predstavuje odkladacia plocha, ktorej veľkosť obmedzujú iba priestorové možnosti kúpeľne. Veľmi módne sú umývadlá, ktoré vyzerajú, že sú na doske iba jednoducho položené. Majú rozličné, zväčša základné geometrické tvary pôdorysu – kruh, štvorec, obdĺžnik. Predávajú sa samostatne alebo spolu s originálnym nábytkom – dreveným a dyhovaným, prípadne v kombinácii skla a kovu. Zabudované a polozabudované umývadlá do nábytku Tento typ umývadiel kupujeme spolu s originálnou skrinkou, ktorej je neoddeliteľnou súčasťou, alebo si dáme vyrobiť atypickú skrinku podľa našich predstáv, vkusu a potrieb. Takéto riešenie je vhodné vtedy, ak potrebujeme viac odkladacích priestorov, ako je možné dosiahnuť iba stavebnými úpravami.

Vodovodné batérie

Na trhu sú, samozrejme, v ponuke rozličné typy batérií, ktoré sa líšia kvalitou aj cenou. Najznámejšie a najpoužívanejšie sú jednopákové batérie. Nemajú ventilové vŕšky ani sedlá, ktoré sú slabým miestom ventilových batérií. Na jednopákovej batérii nahrádza ventily batériový uzáver – kartuša. Jej súčasťou je pevná a pohyblivá platnička z keramického materiálu s mimoriadne hladkým povrchom. Pevná platnička má tri otvory – na teplú, studenú a zmiešanú vodu. Posúvaním pohyblivej platničky pomocou páky po pevnej sa voda mieša vo vhodnom pomere. Vertikálnym pohybom páky ovládame množstvo vytekajúcej vody. Aj keď keramické materiály sú veľmi tvrdé, pri nízkej kvalite vody (mikropiesok) hrozí poškodenie batérie. Ak sa rozhodneme pre kvalitnú batériu, poraďme sa s predajcom o vhodnom mikrofiltri vody. Modernou batériou možno privádzať a odvádzať vodu z ohrievača vody do automatickej práčky a výsuvnej sprchy. Na trhu sú aj batérie so samočinným spúšťaním či uzatváraním vody.

Záchodové misy

Záchodové misy sa čoraz častejšie používajú ako konzolové so zabudovanou nádržou. Ľahšie sa totiž udržiavajú v čistote. Kombi WC so splachovacou nádržou v zadnej časti pôsobí robustne a zaberá veľa miesta. Aj tu sa vývoj posunul vpred – či už v podobe netradičných materiálov (kov, drevo atď.), alebo nezvyčajných tvarov a rozmerov. Nové technické riešenia niekedy prekvapia – po napojení na elektrickú sieť možno napr. bidet skombinovať s WC v jednej mise alebo je na záchodovej mise doska, ktorá po sklopení sama mäkko dosadne.

Bidety

Uľahčujú intímnu hygienu. Základom je oválna misa, najčastejšie z diturvitu – rovnako ako záchodové misy a pisoárové mušle. Stojančeková batéria, najlepšie termostatická, umožňuje nastaviť sklon striekania vody.
Čo ešte v kúpeľni nesmie chýbať

Nábytok

Nábytok do kúpeľne by mal byť prevažne z kvalitných materiálov s povrchovými úpravami, ktoré sú vhodné pre mierne vlhké prostredie a nepodliehajú skaze. Ak si nábytok dávame vyrobiť, treba výrobcu upozorniť, že ho chceme do vlhkého prostredia, aby mal dostatočnú povrchovú úpravu. Medzi kúpeľňový nábytok patria skrinky so zapusteným a polozapusteným umývadlom, zrkadlové závesné skrinky a zrkadlové skrinky s osvetlením, ktoré sú doplnené ďalšími nábytkovými výrobkami, napr. výklopnými a zásuvkovými skrinkami na bielizeň, komodami, truhlicami a sedačkami, kovovými, drevenými, sklenenými alebo plastovými doplnkami na zariaďovacie predmety a pod.

Ventilátor

Je vhodné, ak máme v kúpeľni ventilátor, ktorý môžeme zapínať podľa potreby, pričom vypínač môžu mať samostatný alebo ich môžeme uviesť do chodu spolu so svetlom. Keď dávame ventilátor do rodinného domu, musíme vedieť, kde bude mať vývod – či na fasáde, alebo nad strechou. V paneláku sa odvetráva cez bytové jadro. Najvhodnejší ventilátor je so zabudovanými žalúziami, ktoré sa pri zapnutí otvárajú a pri vypnutí automaticky zatvárajú.

Zrkadlo

Rozmyslime si, ako chceme uchytiť zrkadlo v kúpeľni, či bude nalepené priamo na stenu, alebo na obklad, kde budú vývody na elektrinu. Je to dôležité najmä preto, že zrkadlo by malo mať z bokov aj zhora osvetlenie, ktoré by malo riadne osvetľovať požadovaný priestor. Neodporúčame dávať zrkadlo nad vaňu ani k sprchovaciemu kútu, lebo ho zničí vodný kameň. Pri kúpe zrkadla treba predajcu upozorniť, že je do kúpeľne, a požiadať ho o špeciálne lepidlo určené na jeho uchytenie.

Zdroj Magazín UROB SI SÁM